Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

onsdag 27 januari 2010

Jaha, Ipad


Jasså, det var Ipad som jag så spänt hade väntat på. Satt och väntade på ett klockan skulle bli 19 och presskonferensen skulle börja. Jag blev ärligt talat lite besviken men jag kan tänka mig att de som gillar att läsa e-böcker kommer att få större glädje av den. Men det är klart. Skulle jag få en så skulle jag genast älska den misstänker jag. Se bara nedan:

Fördelen med den som jag ser det är batteritiden (10timmar!) Den har samma tryckkänslig skärm som Iphone men med större precision och anpassad för större yta. 25cm skärm (diagonalt) som tillåter att man på ett bättre sätt kan se hemsidor etc. Ska väga mindre än ett kilo vilket är en stor fördel då man ska bära runt på den överallt. 3G upp till 7.2 Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 2.1 med EDR. Ipad kan väljas med 16, 32 eller 64GB flash storage.

Ja, en sån vill jag ha!

/Ulrika

Bilden är från www.apple.com

Kodu programmering för barn

Läste nyss en artikel på NyTeknik om Kodu.
Kodu Game Lab är ett nytt pc-program från Microsoft som riktar sig till barn som vill göra sina egna datorspel. Det kan även funderar som ett gott pedagogiskt verktyg i klassrummet. Barnen behöver inte kunna skriva kod utan upplägget fungerar liknande Lego Mindstorms NXT programmeringen. Jag kommer med säkerhet prova detta på mina elever och studenter.

Det är Microsoft som släppt en ”Technical Preview” av programmet som kan laddas hem gratis via webben. http://fuse.microsoft.com/kodu/

För den som vill komma igång snabbt finns flera olika världar att välja bland. I dessa kan sedan olika figurer och föremål placeras ut. Exempelvis en robot som skjuter missiler ( skjuta missiler är inget som jag är så jätteförtjust i men man får ta det onda med det goda) mot flygande tefat eller små figurer som springer omkring och skojar med varandra.

Tyvärr fungerar det inte på Mac men (om man inte har Windows som operativsystem) Själv har jag Snöleopard men har installerat Kodu på min bärbara PC. Det ska bli spännande att se hur det fungerar hemma och i klass. Jag måste dock först känna mig säkrare på systemet innan jag sätter det i händerna på barnen. På Nyteknik stod det att Kodu är tänkt från 9år och uppåt men jag rekommenderar att man själv avgöra från vilken ålder det kan passa. Det kan vilka gärna var en 7åring som använder det.


/Ulrika

torsdag 21 januari 2010

Teknik expermiment/ lektion - balans fiskare

Har byggt så otroligt mycket Lego de sista dagarna så jag har inte orkat skriva något här. Men nu kan jag med glädje berätta att jag ska träffa två skolklasser i Karlstad i februari som jag ska ha Lego Mindstorms lektioner med.

Jag kommer att bygga ihop två färdiga modeller med alla sensorer på. Sen ska barnen få utforska dem samt lära sig att programmera. Jag har cirka två timmar med varje klass så därför blir det inte så mycket mer än så, tyvärr. Kul ska det dock bli.




måndag 4 januari 2010

Lego Mindstorms

Det här ser ut att vara en härlig dag med massor av Mindstorms. I klippet verkar de även ha koll på programmeringen vilket jag tycker är kul. Programmeringen är uppbyggd av symboler men går att använda mycket avancerat eftersom att programmet erbjuder användandet av variabler. Det brukar vara populärt att använda sig av Mindstorms på automatiseringsingenjörs utbildningarna.
Det finns i mina ögon ett problem med detta klipp. Var är flickorna? Jag hoppas att de också har samma tillgång och intresse av det som visas och upplevs i detta fall. Annars ett bra klipp.

lördag 2 januari 2010

Scratch för animering och programmering

Glömde säga det att man även kan använda Scratch för att animera i se bla http://scratch.mit.edu/projects/spiderfans/817703 som är ett exempel på hur man kan använda Scratch.

Programmet Scratch är på svenska och kan laddas ner gratis från MIT på http://scratch.mit.edu/

/Ulrika

Att göra Lego stop motion filmer

Jag har funderat på det bästa sättet att göra snygga "Lego filmer". Ett förslag är att göra animeringar i Cinema 4D där man eventuellt kan lyfta sina Lego kreationer från Lego designer programmet in till filmen. Men jag försöker tänka ur ett barnperspektiv, vad blir lättast? Har man tålamod är stopmotion kul. Det behövs en hyfsad kamera och att man tänker på att ljuset är bra för att slippa kornighet på filmen och för att det helt enkelt är roligast att titta på.

Du behöver ett redigeringsprogram. Med Windows kommer Movie Maker och med Mac kommer imovie som du kan använda dig av. Lägg gärna ned lite extra energi på ljudet eftersom det är en stor del av upplevelsen. Är det ett barn som gjort filmen eller står som inspiratör och idéspruta låt då gärna barnet göra röster och ljud. Det gillar andra barn att se och höra. Något som jag glädjs extra åt är att det börjar komma mer och mer Lego stop motion på svenska på You Tube. Klippet nedan har jag inte med för att jag tycker att det är det bästa som finns utan det ska mer ses som roligt. Samt är det med för att det är på svenska

Titta och njut
/Ulrika