Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

tisdag 28 juni 2011

Lekande robot som övar upp talet

Text hämtad från artikel:
http://www.funkaportalen.se/Reportage/Stod-Service/Hjalpmedel/Lekande-robot-som-ovar-upp-talet/ (2011-06-28)

Kognitivt funktionshindrade barn ska öva på lek och kommunikation med en talande robot: Lekbot. Barnen i målgruppen saknar det talande språket och kommunicerar vanligtvis med hjälp av en pekskärm. Den nya roboten har talsyntes så att den kan tala. På så sätt kan barnen och roboten föra en viss dialog.

Genom att förse en lekrobot med simulerad språkförmåga kan barn och ungdomar erbjudas, även sådana som inte har något eget talat språk, möjligheten att träna på att använda språk och dialog på ett roligt och lekfullt sätt.

I ett Vinnova-finansierat projekt ska bolaget Talkamatic tillsammans med DART vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Göteborgs universitet bygga en prototyp av en lekande och talande robot för kognitivt/fysiskt funktionshindrade barn och ungdomar.

Projektet bygger vidare på en ritande robot. Nu ska man rikta in sig på att göra roboten roligare att leka med. Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet utför den dialogforskning som krävs. DART, Västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionshinder, är ansvariga för kontakter med användarna.

Talkamatic, vars huvudsakliga produkt är dialogsystem för fordonsbranschen, står för dialogteknologin som används i projektet.

Projektet är viktigt för Talkamatic i och med att det låter dem vidareutveckla och testa centrala delar av vår dialogteknik. En talande lekrobot är en produkt som kompletterar produkterna till fordonsbranschen.

Både insidan och utsidan är viktig för att barnen ska vilja leka med roboten.
Förutom pekskärmen och talsyntesen kommer själva roboten att vara byggd med Lego Mindstorms, antagligen täckt av någon form av "kuliss" så att den ser fin ut. Prototypen kommer att testas löpande under projektet och en slutlig version kommer att vara färdig i september 2011. LekBot-projektet är en del i VINNOVAs program "Var Dags IT-demonstratorer".

/Ulrika

onsdag 22 juni 2011

Robotverkstad för tjejer

Allt text är hämtad från http://www.oru.se/Nyheter/Nyhet/Robotverkstad-for-tjejer-pa-universitetet/
2011-06-22
 
Att bygga och programmera en robot var en del av natur- och tekniklägret för tjejer - en gemensam satsning av Tullängsskolan, Komtek, Risbergska skolan och Örebro universitet. Det pågår mellan den 20 och 23 juni och syftet med lägret är att väcka tjejers intresse för natur och teknik.
Under fyra dagar får 50 tjejer från årskurs 7 och 50 tjejer från årskurs 8 chansen att prova på robotteknik, industridesign, maskinteknik, digital design, naturvetenskapliga experiment och mycket annat som visar hur breda områden just teknik och naturvetenskap är.

Under tisdagen och onsdagen var tjejerna på Örebro universitet och utmaningen var att programmera och bygga en robot. Målet var att roboten skulle klara av att hämta en Coca-Cola burk.

– Alla har olika idéer för hur man kan lösa uppgiften. När de har gjort det har de provat på hur det är att arbeta som ingenjör. Många tycker att det är en lek – och jag brukar säga att det är just det våra ingenjörer gör hela dagarna: leker, säger Ulrika med glimten i ögat, som vanligtvis arbetar som lärare på Örebro universitet.

– Teknik ses ofta som något tråkigt och svårt men vi hoppas att vi kan visa att det inte alls är så.
– Vår förhoppning är att fler väljer att läsa natur och teknik på gymnasiet och att steget till universitetet känns kortare när man varit här och provat på, säger Mia Lindström.







/Ulrika

tisdag 21 juni 2011

Trasig display på Lego Mindstorms?

Som jag nämnt förut så hade tre av tio mindstorms trasig display. Nu visade det sig att det inte var speciellt svårt att fixa. Det var bara att använda en sökmotor och vips dök detta YouTube klipp upp.


Det fungerar hur bra som helst och nu fungerar alla Mindstorms inför robotdagen.
Lycka!

/Ulrika

måndag 20 juni 2011

intensiv dag i robotikens tecken

Idag har jag byggt 7 Lego Mindstorms robotar. Hade tänkt att bygga 10 men tre var displayen trasig på men det gick att ordna.


Sedan mötte jag de som ska vara med och handleda på onsdag. Ett glatt gäng. Vi gick genom min lektionsplanering och pratade pedagogiska tankar. Vi vill att eleverna ska möta teknik och robotar på bästa sätt.

Dagen avslutades med möte på KomTek där vi pratade om framtiden och utveckling av lärarutbildning. En rolig dag även om den så här i slutet av dagen känns lång.

/Ulrika

Apple nörderi

Jag gillar Apple produkter. Jag gillar deras användarvänlighet, design och innovation. Mitt första möte med Macintosh var 1995 då jag läste musikproduktion och ljudteknik. I kursen ingick det skapa musik på dator och det gjordes via Mac. Det var ett möte dom jag bär med mig ännu idag.

Jag gillar även den stora dos av nörderi som Apple användare ibland kan drabbas av. Här är ett exempel:

Manschettknappar är stiligt att ha på skjortärmarna. Tycker man om både manschettknappar och Apple är det här nästan ett givet köp. Dessa knappar ser ut som On/Off-knappen på Mac-datorer och de kan dessutom blinka!

LED-ljuset blinkar i samma takt som "sleep"-ljuset på din dator och knapparna i aluminium drivs av batteri. Hela projektet är open source. Kolla in:

iCufflinks by Adafruit from adafruit industries on Vimeo.


/Ulrika

lördag 18 juni 2011

måndag

På måndag är semestern slut. Då ska jag in och bygga Lego mindstorms robotar så att de är klara inför årets Natur och teknikläger. Jag ska hålla i en dag där tjejer kommer till mig på universitetet och bygger och lär sig hantera Lego robotar på ett lustfyllt sätt. Målet är att tjejerna ska märka att teknik är roligt och att teknik även är för tjejer. Jag har allt klart som kan göras innan. Lektionsplanering, peppande och uppladdning. jag ser mycket fram emot detta. Tycker väldigt mycket om att möta nya studenter, elever, lärare. Det ger mig en enorm kick att få öppna ögonen för teknikämnet och robotiken. Det är en speciell känsla att möta ett par glittrande ögon hos den som precis lärt sig programmera en robot.

På måndag ska jag även till KomTek på specialuppdrag. Spännande!

/Ulrika

fredag 17 juni 2011

Töjbar elektronik som berättar hur du mår

Ur Pressmeddelande publicerat 2011-06-15 från Uppsala univiersitet

Elektronik som kan böjas och töjas kan låta som science fiction. Men Uppsalaforskare har tagit fram en trådlös sensor som tål att töjas. Sensorn kan till exempel mäta intensiva kroppsrörelser och trådlöst skicka informationen direkt till en dator. Resultaten presenteras nu i tidskriften Advanced functional materials.

Robotar i flytande metall, som i Terminatorfilmerna, är antagligen det mest kända fallet av deformerbara elektroniska system. Men än så länge finns det bara i fantasin. Att vrida, vecka och töja den sköra och konventionella elektroniken är ännu inte möjligt.

De senaste framstegen inom området µFSRFE (mikrofluidal och böjbar radiofrekvenselektronik) har visat på möjligheten att kombinera etablerade styva elektronikkomponenter med kanaler i elastomer fyllda av flytande metall. På detta sätt har man kunnat bygga system som efter kraftig mekanisk deformering klarar av att återgå tillbaka till sin ursprungsform. Sådan elektronik kan anpassa sig till nästan alla krökta och rörliga ytor på en människa eller en robot och på så sätt agera som ett andra lager smart e-skinn för hälsoövervakning eller för fjärrstyrning

Uppsala universitet har i samarbete med forskare på företaget Laird Technologies presenterat en nyutvecklad och trådlös µFSRFE-sensor bestående av ett multifunktionellt antenn integrerad till en konventionell rigid kretskort. Den rapporterande sensorn kan mäta intensiva kroppsrörelser och trådlöst skicka information direkt till en dator. Designen möjliggör trådlös mätning av upprepade böjningar över en stor yta eller rörliga delar.

Den utvecklade sensorn kommer att möjliggöra en uppsjö av nya applikationer som tidigare bara funnits få filmduken

/Ulrika

torsdag 16 juni 2011

James Joyce

Idag firar vi James Joyces dag. Hans sätt att uttrycka sig brukar jag inspireras av i mina konstruktioner. Alltså att uppnå flow.
Grattis Mr Joyce!

/Ulrika

måndag 13 juni 2011

Hur bör man ta emot ett samtal?

 En underbar video som visar hur du bör hålla din telefon etikett.


Det finns flera goda filmer i AT&Ts arkiv. Ta en stund och njut av dåtidens syn på elektroner, internet, telefoner, färgtv etc. Gå in på AT&T
/Ulrika

lördag 11 juni 2011

Jobb, jobb och mera jobb!

Har till min glädje fått mer adjunkt tid på univetsitetet. Ska ansvara över en teknikkurs till samt vara med att utbilda lärare som läser natur. Jag tycker att det är extremt roligt och jag vet att det kommer bli kul, kul, kul!

Läste själv natur på universitetet och nu blir jag lärare på samma kurser. Ibland ler livet mot en. Så kanske kommer det smyga in lite naturvetenskap i denna blogg. Vi får se vad som händer :)

/Ulrika

fredag 10 juni 2011

En nörds bekännelser

Jag är tydligen mer "nörd" än vad jag trott. Jag får världens skrattanfall varje gång jag ser TV-serien The Big Bang Theory Säsong 2 avsnitt 11. Speciellt roligt är det när Sheldon får tag i Leonard Nimoys DNA.
Serien är en stor favorit hos mig just nu. Samtidigt som det är kul fräschar jag upp mina fysikkunskaper.

/Ulrika

lördag 4 juni 2011

Att göra reklam för teknikämnet

Under två veckors tid har jag hunnit med att möta politiska partier i min stad samt att haft nöjet att vara gästföreläsare på Rotary. Jag märker att min passion för teknikämnet gör mig mycket entusiastisk och jag får lätt med mig de jag pratar med/till. Det är alltid trevligt att prata framför en intresserad publik. Varför gör jag allt detta? Jo, för att jag är rädd att min kommun ska sluta arbeta med teknikämnet nu när jag lämnar min tjänst hos dem. Nu försöker jag få med mig så många makthavare jag bara kan för att, om inget annat fungerar, mer eller mindre tvinga skolorna att lyfta teknikämnet. Kanske låter taskigt men jag älskar teknikämnet och märker att många elever gör det samma så jag anser att det vore synd och skam om inte skolan gav dem tekniken. Sedan ingår det faktiskt i lärarens uppdrag att ha teknik även i de yngre åldrarna. Fast det glömmer lärarna lätt...tyvärr...

Uppvisning av en robot modell

/Ulrika