Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

lördag 27 mars 2010

Robotar på filmduken

Det finns massor av kända robotar. De flesta av dem har vi mött på filmduken. De må ligga långt från verklighetens robotar men de kan vara fascinerande och intressanta ändå. Här är ett axplock:


C3PO & R2D2 möter vi i George Lucas Star Wars filmer. Man kalla dem robotkompisar som råkar ut för diverse äventyr i sina ägares fotspår. I filmen kallas de ”droider” från ordet android. Android är benämningen på en robot som är gjord för att efterlikna en människa. Ordet kommer från grekiska: "andro-" mänsklig + "eides" form. Robotar som utformats för att efterlikna kvinnor kan kallas gynoider eller kallas populärt för fembots (från wikipedia).

C3PO är tvåbent och mycket människolik. Han är en diplomatrobot som kan oändligt mycket språk. Dessa kunskaper kommer hans ägare att ha stor nytta av genom filmerna. Han är byggd av Anakin Skywalkare, senare Darth Vader. C3PO verkar ha ett känslochip för han är för jämnan nervös och orolig. Han fungerar som översättare av R2D2s ”tal”.


R2D2 är en astromekdroid. En sorts allt i allo. R2D2 är inte i mina ögon en android utan ser mer ut som en avancerad tunna som kan ta sig fram och t.o.m flyga. R2D2 är den teknsika av dessa två droids. Om något ska fixas, hackas eller avläsas är det R2D2 som sköter det. Han kan koppla upp sig mot andra datorer, navigera rymdskepp, spela upp och spela in avancerade meddelanden exempelvis det Leia skickar till Obi wan Kenodi. I episod 1 i Star Wars påträffas R2D2 i Naboos kungahus.



Robby

Roboten Robby möter vi i filmklassikerna Forbidden planet (1956). Han är tvåbent och påminner mycket om en android. En vänlig robot som arbetar åt en mänsklig doktor på planeten Altair. Robby är byggd att lyda under de tre robotlagarna och som kan tillverka i stort sett vad som helst.








Marvin


Marvin, fullständigt namn Marvin den paranoida androiden är en litterär figur i Douglas Adams romaner om Liftarens guide till galaxen. Han är en personlighetsprototyprobot med GPP (Genuine People Personalities, ’genuina folkpersonligheter’). Han är också deprimerad och ger kommentarer till allt och alla, både på gott och ont. I böckerna påstås Marvin lida av manodepressivitet, snarare verkar Marvin lida av kronisk depression med tydliga drag av cynism. Marvins exakta ålder är i stort sett omöjlig att räkna ut, då man inte vet exakt när han konstruerades, men enligt slutet av seriens fjärde bok, så är han på ett ungefär 37 gånger så gammal som universum självt. Detta tack vare ett okänt antal resor i tidsrymden.



I Wall-E (2008) filmen finns massor av intressanta robotar. Jag lyfter fram huvudrollerna.

WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-class) är en 700 år gammal robot och är den sista roboten kvar som skulle städa upp jorden medan människorna var borta. Den solcellsdrivna roboten är ungefär en soppress på larvfötter, han har en skärlaser mellan ögonen och även en inspelningsfunktion. Han samlar även på intressanta saker han hittar. Han har även en liten kackerlacka som sällskap.

EVA/EVE( Extraterrestial Vegetation Evaluator ) är en robot från Axiom som har till sin uppgift att leta efter växtlighet på jorden. Hon rör sig och håller fast sina kroppsdelar med någon sorts antigravitationssystem och har en plasmakanon i sin högra arm som hon är väldigt snar att använda. Hon visar grundläggande känslor men bryr sig till en början bara om sitt uppdrag.


Nästa gång blir det Cyborgs i filmens värld

/Ulrika



torsdag 25 mars 2010

Filmkändisar

Funderar på att skriva något om robotar på film. Har ni några favoriter?

onsdag 24 mars 2010

Earth hour

I min kärlek till teknikens alla fantastiska områden kommer jag att uppmärksamma och delta i Earth hour. För mig är det viktigt att den teknik som jag använder är energisnål och är en del av den hållbara utvecklingen. För utvecklingens skull tänker jag släcka ljusen på lördag.

Lördagen den 27 mars 2010 klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme

Här får du tips på hur du kan göra Earth Hour till en mysig, kul och minnesvärd kväll. Du kan även skicka in dina egna tips.

  • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljöhänsyn. Annars är stearinljus bättre än paraffin.
  • Bjud in till fest. Samla ihop ett gäng vänner till en mörkerfest. Laga klimatsmart buffé. Tänk grönt och säsong. Men framför allt: Se till att ha riktigt kul!
  • Candle light dinner. Bjud vänner, familj eller den du älskar på en mysig middag till tända ljus.
  • Mindfulness. Var en stund för dig själv.
  • Hitta en date. (Om du är singel.) Det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
  • Spela högt. Samla ihop ett gäng och spela sällskapsspel.
  • Stjärnskådning. Om det är en stjärnklar kväll, kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet. Kontakta ett observatorium nära dig för att höra om de har öppet, eller skåda på egen hand med en stjärnkarta.
  • Berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier. Om fantasin är skral kanske en ljudbok är ett alternativ.
För mer info se http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsida

tisdag 23 mars 2010

Robotar i populärkulturen

Robotar finns verkligen överallt. De är mycket populära inom populärkulturen. En av mina favoritvideos (inte nödvändigtvis den bästa låten) är Chemical Brothers "Belive".

Jag har haft tankar på om jag verkligen ska dela med mig av denna video. Den kan upplevas lite otäck så det är inget för de yngre barnen och inte för dig som är känslig. Bra gjord är den dock. Säg inte att jag varnade....



/Ulrika

söndag 21 mars 2010

Robotlagarna enligt Asimov

Ibland kan jag inte låta bli att fundera på vad framtiden har att erbjuda i form av robotik. Än så länge är Robotarna vi möter i filmens värld betydligt mer avancerade (och ibland coolare) än de robotar vi har tillgång till nu. Men så är det väl ofta med film, allt är större, bättre eller farligare.

Författaren Isaac Asimov tänkte sig att vi i framtiden skulle behöva bygga i en "känsla" för rätt och fel i robotarna. Han utformade de tre robotlagarna:

  1. En robot får inte skada en människa, eller genom att inte ingripa tillåta att en människa kommer till skada.
  2. En robot måste lyda de kommandon en människa ger den så länge inte dessa kommandon strider mot första lagen.
  3. (även kallade nollte lagen) En robot får inte skada mänskligheten, eller genom att inte ingripa tillåta att mänskligheten kommer till skada.
Dessa lagar är till för ett slags tanke experiment mer än tillämpad praxis. Det väcker intressanta filosofiska frågor anser jag. Ett exempel är problemet med att en robot arbetar i en fabrik där det tillverkas tobak, vapen etc. Detta gör att den lyder under andra lagen men bryter mot den första.

Jag bjuder på några tankar runt dessa lagar.
Vad betyder det att skada? Får en robot verbalt förolämpa en människa?
Vad är en människa och var går gränsen? I framtiden kanske det finns perfekta androider, hur ska roboten kunna veta att det är en robot? I framtiden kanske det finns mycket avancerade hjälpmedel som exempelvis hjälper förlamade att gå obehindrat. Amputerade kanske har robot händer, armar eller ben gjorda av elektronik. Vi kan kalla dem cyborgs. Är man då människa eller robot? Vad definierar en människa?

Frågan är om robotarna verkligen kommer bli mer lika oss eller om det är vi som kommer att bli mer lika de robotar vi drömmer om. Redan nu finns det människor som opererat in cybernetiska implantat för att kunna ingå i de elektroniska system som omger dem. Kevin Warvick professor i England är ett bra exempel på detta. 1998 opererade han in ett chip i sin arm. Detta chip fungerade så att det låste upp de dörrar som Warvick befann sig vid. Ljuset i rummen tändes och datorn slogs i gång då han satte sig vid sitt skrivbord. 2001 opererade Warvick in ett nytt chip. Detta läste av nervimpulserna i hans arm och skickade dem till en dator. Han fru opererade också in ett chip av detta slag. De kunde nu skicka impulser till varandra och på så sätt kunde Warvick eller hans fru "tvinga" den andra att röra på armen genom att själva rör sin arm.......

Vill du veta mer om robotlagarna så finns Asimovs bok Jag, robot ( eng I, Robot) tillgänglig på bibliotek och bokhandlare. Den finns även i filmad version




/Ulrika

söndag 14 mars 2010

Klättrande robot

Jag är barnsligt förtjust i klättrande robotar. Måste dela med mig av detta:


/Ulrika

Vad är en robot, egentligen?

Ibland hakar jag upp mig på definitioner. Vad är en robot? Hur ser jag på vad en robot är? Hur ser du på vad en robot är?

Jag tänker så här:
1. En robot måste kunna utföra fysiskt arbete. Kunna förflytta sig eller något annat.
2. Kunna göra flera olika saker. Alltså kunna åka eller röra sig i ett rum och väja för hinder eller att plocka och sorter föremål etc.
3. Styras av en dator och kunna programmeras om.





/Ulrika

lördag 6 mars 2010

Robotlärare och humanoider

Som lärare har jag en massa tankar om lärandet och hur det kan göras på bästa sätt.

Här en en framtid som jag inte vill se. Robotlärare i Sydkorea om två år Hur avancerade robotar än blir är de fortfarande inte människor. En människa förnimmer och är bärare av den sk "tysta kunskapen" som en robot inte kan inneha. Jag älskar robotar men jag vill inte att de ska vara lärare åt våra barn. I detta fall med de sydkoreanska robotarna verkar de vara en nyare variant av webkameror eller "nannycams" där föräldrarna kan ha dem för att övervaka barnen och deras lärare.

Personligen är jag inte alls förtjust i att man försöker göra robotar som liknar människor. Jag anser att robotar ska synas att de är robotar. Detta för att tekniken tydligt ska framgå för den som är användare av den. Undantaget är de robotar eller robotdockor som görs för att hjälpa läkare etc att utbilda sig.

Skräckexemplet är detta, som fotot nedan förmedlar. Forskaren på bilden gör humanoider i sin avbild som han sedan provat på sitt barn för att se om barnet interagerar med roboten som om den vore sin pappa. Det gjorde inte barnet och barnet blev mest rädd. Detta är forskning som är etisk vidrig anser jag. Man gör inte på det sättet mot barn.