Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

söndag 27 februari 2011

Discoverys sista uppskjutning -film!

Nedan är en fantastisk video filmad från ett passagerarplan som visar rymdfärgan Discoverys avfärd mot ISS i fredags. Med på färden finns astronauter och roboten Robotnaut 2 som jag skrivit om tidigare. Uppskjutning är filmad från ett passagerarplan. Önskar att jag själv får ta en tur till rymden någon dag.



/Ulrika

fredag 25 februari 2011

Lego universe

Har nu suttit och spelat Lego universe en dag tillsammans med en 9åring. Det är ett kul spel med många olika karaktärer (det är ett online spel). Det finns en aldrig sinande ström av uppdrag samt att man kämpar för att låta fatasin vara kvar i universum. Barnet som jag spelade med lärde sig fort trots att spelet bara är på engelska.

Som lärare kan jag inte se någon pedagogisk vinning (tänker inom läroplanerna) med spelet. Där är fortfarande Simcity det bästa tycker jag. Men ur det det roligaperspektivet tycker jag att spelet är värt sina pengar.

/Ulrika

onsdag 23 februari 2011

Kinect i robotar

Microsofts spelsensor Kinect gör revolution på robotlabben. På Örebro Universitet används den för att ge robotarna bättre syn och för att lära dem navigera i okända miljöer. Kameran har snabbt blivit en favorit på labb över hela världen. På nätet finns gott om exempel på hur Kinect används som ögon för att navigera eller för att styra robotars rörelser.
Det skyndar på utvecklingen av smarta robotar som kan känna igen sig i omgivningen och som i framtiden kan användas som hushållsrobotar.

Även på andra områden bidrar spel- och konsumentprylar till en snabb utveckling, som robotforskana kan dra nytta av. Det gäller till exempel de kameror och rörelsesensorer som används i mobiltelefoner.

Inom kirurgin ser man möjligheter. En forskare inom biorobotik har kopplat ihop djupledsinformationen från Kinect-kameran till en haptikkontroll, en motorstyrd pennliknande styrenhet som används för att känna på objekt i datorn. Detta medför att den som styr kan känna på det som kameran ser i realtid och på distans. Tv-spelskameran är dock både för stor, för brusig och har för dålig upplösning för att användas i en operationssal. Men framtiden ser ljus ut.


/Ulrika

söndag 20 februari 2011

robotmaraton

Fem tvåbenta robotar är anmälda till världens första marathontävling för androider i nästa vecka.
Tävlingen har arrangerats av den japanska robottillverkaren Vstone som vill demonstrera robotarnas uthållighet och rörelseförmåga. Endast tvåbenta robotar får delta i tävlingen.
Tävlingen genomförs på en 100 meter lång inomhusbana där robotarna ska ta sig runt 422 varv för att avverka sträckan 42195 meter. Batteribyte och smärre reparationer är tillåtna under tävlingen.
Startskottet ljuder den 24 februari. Den 27 februari ska robotarna passera mållinjen.
Robotarna som hittills anmälts är omkring 400 mm höga och väger mellan 1 kg och 2,5 kg
 Källa: Nyteknik



/Ulrika

lördag 19 februari 2011

Japansk robot ut i rymden

Japanska rymdstyrelsen JAXA planerar att sända en humanoid robot till rymdstationen ISS som kommunicerar via Twitter.
Roboten ska förutom att hålla astronauterna sällskap även vaka över deras hälsa. Till Jorden ska roboten skicka  meddelanden och bilder på mikrobloggen Twitter. I nästa vecka är det meningen att Nasa ska skicka upp rymdroboten Robonaut 2, som jag skrivit om tidigare, till ISS. Till skillnad mot Robonaut 2 är den japanska roboten en android. Meningen är att erfarenheterna från rymdvistelsen ska komma till användning i det fortsatta programmet med att ta fram vårdrobotar som kan ta hand om den åldrande japanska befolkningen.

I Japan Today står det tanken även är att roboten genom sina Twittermeddelanden ska hålla intresset för rymdverksamhet levande hos allmänheten även under perioder när det inte finns japanska astronauter på ISS.

/Ulrika

onsdag 16 februari 2011

Alla hjärtans dag är det inte idag

Alla hjärtans dag är det inte idag men det var det i måndags. Något otroligt fantastiskt hände mig då. Något som gjorde mig väldigt lycklig (nu var jag redan lycklig men ÄNNU mer lycklig). Vill inte säga mer än så, några hemligheter måste jag få ha, men vill dela med mig av min stora glädje.

Nu ska jag fortsätta att le och vara glad.

/Ulrika

söndag 13 februari 2011

film

Bilden föreställer en gruvrobot men har inget med filmarkivet att göra

filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Vid lanseringen i februari 2011 ligger 300 filmer ute, och sajten kommer att växa med lika många under året.

Själv så sökte jag på gruva och fick se spännande stumfilm som visade bland annat LKABs gruva i Kiruna. Något långsamt sajt pga det höga söktrycket men det är värt väntan.

/Ulrika

fredag 11 februari 2011

Evighetsmaskin

Fick denna länk av min kära vän My. Underbar låt och fin Lego stop motion video.



/Ulrika

tisdag 8 februari 2011

Rob Log

En robot som kan lasta ur containrar med blandat gods och oformliga varor. Det är målet för en europeisk forskargrupp som nyligen fick cirka 50 miljoner kronor av EU-kommissionen. Projektet kallas Rob Log och involverar flera universitet och företag. Från Sverige deltar Örebro universitet. De största svårigheterna blir att ta fram ett automatiskt system som klarar av läsa av omgivningen och lägga upp en strategi för urlastning av containrar med okänt innehåll, samt att hantera oformliga varor, till exempel kaffesäckar, i realtid. Inom fyra år räknar forskargruppen med att ha en prototyp.

Arbetet har förstört hälsan för de arbetare som arbetar med att lasta ur oformliga varor ur containrar. Ryggskador är ett vanligt problem. Hälsovinsterna med det här projektet är det viktigaste. Men det finns också en brist på arbetskraft inom det här området som projektet kan hjälpa till att mildra.
På Örebro universitet kommer arbetet att inriktas på att lösa olika tredimensionella problem. Systemet ska klara av att se tredimensionellt i en omväxlande och föränderlig miljö. Projektet är en framgång för oss på Örebro universitet och särskilt för forskningsgruppen vid AASS. Vid AASS bedrivs nu fyra olika EU-projekt och det är ett tecken på att EU-kommissionen bekräftar den forskningsstrategi som bedrivs. Tillsammans med andra anslag handlar det här om mer än elva miljoner kronor . Det ger möjligheter att anställa talangfulla doktorander och dessutom behålla forskare som är klara med sina avhandlingar. Vilket på sikt kommer att leda till ännu mera spännande forskning och utveckling.

/Ulrika

söndag 6 februari 2011

Äntligen! Word för kemister

Med ett gratis tillägg för Microsoft Word blir ordbehandlaren ett verktyg för kemister. Detta är något som jag saknat i många år.

För kemister och glada amatörer finns nu ett hjälpmedel som kan integreras i Microsofts ordbehandlare Word 2007 och 2010. Det heter Chemistry Add-In for Word och har utvecklats av Microsoft Research. Verktyget introducerades förra året i en betaversion men finns nu i version 1 som kan laddas ner gratis via webben.

Tillägget dyker upp som en flik i ordbehandlaren och gör det möjligt att lägga in kemisk information som formler och 2D-bilder av kemiska strukturer i ett dokument. Samtidigt som den första skarpa versionen lanseras blir tillägget öppen källkod som hanteras av Outercurve Foundation. Redan nu har fristående utvecklare presenterat planer på att komplettera verktyget med 3D-funktioner och vektorgrafik.
Hämta Chemistry Add-In for Word här.

Källa Nyteknik

/Ulrika

fredag 4 februari 2011

gruvor och väsen

När jag cyklar till och från arbetet varje dag åker jag förbi gamla gruvor. Jag imponeras alltid över det arbete som lagts ner för att bryta och driva dessa gruvor. Lika viktigt som tekniken varit för gruvindustrin har även folktron varit det.

SVT programmet Gokväll visade 1/2 ett program om Gruvmaja/gruvfrun/gruvrået.
http://svtplay.se/v/2314000/gokvall/1_2
6 minuter in i programmet finner du berättelsen om gruvarbetarens möten med gruvmaja.
Programmet är inspelat i Dalkarsberg samt Pershyttan utanför Nora.
Ett spännande program som bara ligger kvar en månad så passa på och se.

/Ulrika

tisdag 1 februari 2011

Så gör du din egen lego stop motion film

 Har inte hittat några bra tutorials på svenska som visar hur man gör en Lego stop motion film men här är en enkel instruktion som använder Windows movie maker.



/Ulrika