Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

söndag 28 november 2010

robocup junior

Tänkte att mina elever skulle få delta i en skolvariant av Robocup junior. Har blivit inspirerad av det möte som jag hade med organisationen teknikföretagen samt de skolor som vann teknikpriset år 2010.

För de som är intresserade kan jag berätta att själva tävlingen RoboCup Junior innehåller både ett samarbets- och tävlingsmoment. Det är ett spännande sätt att introducera ungdomarna till ämnet teknik, samtidigt som de utvecklas utbildningsmässigt genom praktiska övningar med konstruktion och programmering.  Stor vikt läggs vid lagarbete.

Men det går bra att göra det på lokalnivå och bara för skoj skull samtidigt som det är ett bra sätt att nå målen i teknik.

 

SM i robotbygge!

I Mars 2011 är det dags för tredje omgång RoboCup Junior Sverige som är en officiell kvalificeringstävling inför VM i Istanbul.

 

/Ulrika

lördag 27 november 2010

robotar som planerar och arbetar tillsammans

Örebroforskare har fått 2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utveckla ett system, som gör att robotar kan planera och arbeta tillsammans utan att störa eller komma i vägen för varandra eller för människor i deras närhet. Det är en utmaning att få robotar att fungera i miljöer med många människor som hem, sjukhus, affärer och lagerlokaler.

Exempel:
Två robotar, Emil och Pippi, bor i en lägenhet hos Johanna. Johanna ser på tv i vardagsrummet och Emil, som är en dammsugarrobot, ska städa lägenheten. Han undviker att börja städa vardagsrummet för att inte störa Johanna utan överväger om han ska städa köket eller sovrummet först. Samtidigt får Pippi ett meddelande från den intelligenta avfallshinken i köket att den är full och Pippi beslutar sig för att ta hand om den. För att inte komma i vägen för Pippi bestämmer sig Emil därför för att börja städa i sovrummet.

Detta är ett exempel på ett problem som ska lösas. Ett antal mobila robotar, andra intelligenta enheter som avfallshinken, och människor som bor och arbetar tillsammans. Om det ska fungera måste robotarna ta hänsyn till allt och alla runt omkring.

För att robotarna ska veta vad människor gör och var de är så använder forskarna kameror eller sensorer som sänder information till robotarna. Roboten kan sedan sammanställa informationen om människornas aktiviteter tillsammans med de övriga robotarnas för att testa hur den uppgift de ska utföra påverkar dem.
Det kan även handla om att få roboten att planera att städa köket efter att man lagat lunch eller vardagsrummet medan man promenerar hunden. Roboten behöver alltså kunna förutsäga vad som kommer att hända i framtiden för att kunna planera sin dag. Om det fungerar kan det leda till stora ekonomiska vinster men framför allt kan det förbättra livskvaliteten för många människor

Projektet kommer att utföras vid Centret för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.

Källa Örebro universitet

torsdag 25 november 2010

rymdrobot

 Foto: DFKI

På sex ben klättrar roboten Space Climber i ogästvänlig rymdmiljö. Den övar sina färdigheter på ett övningsfält för månfarkoster. Detta övningsfält är en 288 kvadratmeter stor hall. I denna hall blir det möjligt att arrangera olika tänka miljöer som motsvarar månen. Det finns kratrar, lodräta stup, lös sand. I en nio meter bred krater uppbyggd efter en förlaga på månens sydpol kan Space Climber öva på att ta sig fram utan att rutscha iväg eller fastna.

Underlaget kan lätt bytas ut, stora stenar kan placeras ut och svart sand som inte reflekterar ljus är besvärliga underlag att öva sin framkomlighet på.

Anläggningen har uppförts på 18 månader vid DFKI Robotics Innovation Center i Bremen till en kostnad av 6 miljoner kronor. Hjälp med finansieringen har kommit från rymdföretaget Astrium och delstaten Bremen. Den europeiska rymdorganisationen ESA har visat intresse av att utföra experiment i anläggningen.

/Ulrika




lördag 20 november 2010

Rymdfärjan gör sin sista resa med passageraren Robonaut 2

När rymdfärjan Discovery gör sin sista resa  till rymdstationen ISS följer den människoliknande roboten, Robonaut 2 med. Detta för att prova om den här typen av maskiner kan vara till nytta i rymden och på vilket sätt de kan interagera med människor i rymdmiljö.

Robonaut 2 väger 150 kg, har 80 cm långa armar med sju frihetsgrader som orkar lyfta 10 kg. Handen har 12 frihetsgrader, fyra i tummen, tre i pek- och långfinger och en i ring- respektive lillfinger. I huvudet bakom visiret döljer sig fyra kameror, i munnen sitter en ir-kamera som hjälper till med avståndsbedömningen.

"Hjärnan" består av 38 Power PC-processorer, och för att få plats har hjärnpaketet placerats i magen. Några ben har inte Robonaut 2 men sådana behövs inte i det tyngdlösa tillstånd som Robonaut 2 ska befinns sig i. Robonaut 2 ska utföra städjobb inne i ISS moduler och efter uppgradering för att fungera i vakuum kanske även få vara med om rymdpromenader och jobb på utsidan av rymdstationen.


Robonaut 2 kommer aldrig att återvända till jorden.

Här på NASAs hemsida kan du läsa mer om Robonaut 2 samt se på video.

Källa: nyteknik

/Ulrika

tisdag 16 november 2010

ny inspirationskälla

Daniele Benedettelli presenterar här en billig och smart rullstol. målet, enligt honom är att göra en robot rullstol som kommer att underlätta för funktionshindrade att lättare kunna förflytta sig och på det sättet uppnå en större personlig frihet. Motivationen till att han utvecklat denna prototyp är det faktum att vanliga rullstolar är dyra och att de inte är speciellt "smarta". Till detta projekt använder han LEGO MINDSTORMS NXT,en bärbar dator, egna sensorer och annat smått och gott. Värt att ta en stund och lyssna på.




/Ulrika

söndag 14 november 2010

intressant föreläsning om robotprogrammering

Om tio år finns troligen tio gånger så många robotar som idag. Lars Asplund, professor i datavetenskap berättar på UR play om vad som krävs för att möta denna nya industriella revolution. Han visar också de grundläggande principerna för en robot. En föreläsning vid Mälardalens högskola.

Du kommer till föreläsningen genom att klicka på denna läk. 

/Ulrika

lördag 13 november 2010

inspiration

Just nu är jag fylld av inspiration. Mina skolelever och mina universitets studenter får min hjärna att arbeta på högvarv. Jag tänker ut nya Lego Mindstorms byggen och gör programmeringsscheman på löpande band, allt i hjärnan. Funderar på om inte 2011års Noranatt ska få bjuda på en robot á la Ulrika.  Jag måste få utlopp för all denna inspiration som jag innehar.

På tal om skapande. Kolla in denna Lego Mindstorms skapelse. Denna robot målar/ritar porträtt, härmar foton och bilder. Mjukvara för PC är utvecklad under MATLAB®. Hårdvaran är LEGO MINDSTORMS NXT® och en mjuk spetspenna. Utvecklad av Daniele Benedettelli in 2008. Mera information finns på http://robotics.benedettelli.com Titta och njut.




/Ulrika

onsdag 10 november 2010

robotsvanen Robocygne

Den sjungande skrotmarionetten Olimpia och den dansande robotsvanen Robocygne uppträder i KTH:s reaktorhall R1 18–21 november.


För att se en video med den dansande robotsvanen klicka här
 
I utställningen ”Opera Mecatronica” deltar förutom en skrotmarionett och en robotsvan (samma svan som uppträdde på bokmässan i Göteborg i år) även andra förunderliga ting. Exempelvis ett kopparträd som sjunger Händels Largo ackompanjerad av trädkronans darrande högtalarlöv, ett kar med mörkt vatten där en dansare dansar Bizets Pärlfiskarduett och en elektromekanisk miniatyrversion av baletten Petrushka.

Verken i Opera Mecatronica har utvecklats av föreningen Scen- och sinnesproduktion i samarbete med Mälardalens högskola, Luleå tekniska universitet, Operahög­s­kolan, KTH och Dansmuseet.

/Ulrika

torsdag 4 november 2010

Nej, jag förstår inte alls!

Varför finns det så många forskare som är besatta av att göra människoliknade robotar?
Filmen nedan visar en Robot som är tillverkad på Osaka University tillsammans med Kokoro Company. Roboten som har namnet Actroid-F är tillverkad för att finnas på sjukhus och miljöer där människor interagerar med varandra. Jag funderar på om det är en kulturell skillnad. Studier som är gjorda i Sverige visar på att äldre inte vill bli omhändertagna av robotar som ser ut som människor utan man vill hellre få hjälp av robotar som ser ut som, just det, robotar.

Nej, jag förstår inte alls varför denna fascination finns. Är det inte bättre med robotar som är robotar och människor som är människor? Jag gillar robotar men, jag gillar människor mer.



/Ulrika

onsdag 3 november 2010

Programmera Lego Mindstorms

Nu har robotshopen.se lagt ut en intorduktion till Lego Mindstorms programmering på Youtube. Det kan fungera som en ingång till er som inte programmerat Mindstorms förut samt som inte vill ta er igenom de engelska varianterna



/Ulrika