Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

fredag 28 maj 2010

Kan barn programmera?

Har Lego Mindstorms NXT robotar nu på en förskola. Barnen är 2 - 5 år gamla. Flickorna är de som visat sig ha mest tålamod med robotarna och som verkligen tar sig tid att utforska dem. De har fått utforska ultrasensorerna och mikrofonen. Idag har en nyss fyllda fyraårig flicka programmerat via Lego Mindstorms programmet på PC. Hon klarade det galant! Så visst kan barn programmera....

Hade föräldramöte i onsdags där jag presenterade den didaktiska tanken bakom den teknikhörna som kommer att uppstå där jag arbetar just nu. Där visade jag även upp två Lego Mindstorms NXT som jag byggt och programmerat. Det intressanta med det var att efter presentationen var det tre pappor som stannade till och ville titta mer på byggena. Det fick mig att undra var mammornas intresse för dessa var. Papporna undrade var mitt teknik intresse kom ifrån och jag berättade vad jag trodde. Men samtidigt undrade jag om man som kille behöver behöver förklara sitt intresse för teknik...hmmm...Jag har inget emot att förklara eller prata om mitt teknik intresse men jag blir lite nyfiken ur ett rent genusperspektiv.

/Ulrika

2 kommentarer:

  1. Caroline Gräsberg31 maj 2010 kl. 21:53

    Hej Ulrika! Hoppas allt är bra med dig! Genom Ann-Sofies blogg har jag nu hittat ett sätt att nå dig på. Tyvärr har jag inte tagit mig tid att läsa bloggen så jag har ingen koll på om du har jobb eller inte men jag vill ändå tipsa dig om ett innan det är försent (därför framför jag tipset innan jag läst på om du är ledig eller inte :)). Borns friskola (www.bornsfriskola.se) söker en förskollärare på 75% till förskoleklassen och jag blev direkt att tänka på dig. Vi känner ju inte varandra speciellt bra men jag fick ändå en känsla att du skulle vara toppen för jobbet! Jobbar där själv som resurspedagog och jag kan verkligen rekommendera skolan. Underbar arbetsplats med de bästa arbetskamraterna och dom finaste barnen, det är en fröjd att gå till jobbet helt enkelt. Som sagt, ett litet tips bara, du kanske redan är upptagen. Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack. Jag har nu skickat in en ansökan =)
    Jag skulle gärna arbeta med dig.
    Må gott

    SvaraRadera