Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

fredag 10 september 2010

För de som gillar robotar och som har mycket pengar

Företaget Kuka Robotics har släppt en robot med namnet youBot. Den är långt från de robotar som Kuka Robotics normalt tillverkar för industrin. Detta är en liten maskin, som max lyfter ett halvt kilo och lämpar sig mer för utbildning, lek och kanske service i hemmet. Det mesta är öppet för förändring och experiment: plattformen, programmen och gränssnittet.

Kuka Robotics vänder sig nu till generationen som växt ur legobyggsatsen. Hur nu det skulle gå till? Jag vet ingen som växt ur sin Lego Mindstorms byggsats än.

Priset på YouBot är dock mastigt. Det här är ingen billig byggsatsrobot. Grundversionen med mobil plattform, en arm, greppverktyg, inbyggd PC inbyggd och programvara kostar drygt 180 000 kronor...Jämförelsevis kostar en Lego Mindstorms sats ca 3000 kronor. I dag finns sju exemplar av youBot. Kuka Robotics räknar med att börja leverera de första minirobotarna till marknaden i december i år.

Nackdelen med YouBot är att den inte alls har samma ombyggnads möjligheter som Lego Mindstorms. En del i tekniklärande tär kännedomen om själva mekaniken och konstruktionen. Sedan är priset för dyrt men visst, jag skulle ej tveka att använda den om någon skänkte den till mig.

Fakta YouBot
Vikt: 6 kg
Lyfter max: 0,5 kg
Max räckvidd: 650 mm
Antal axlar: 5
Monteringslägen: rörlig plattform

Läs mer på Nyteknik 


/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar