Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

onsdag 23 februari 2011

Kinect i robotar

Microsofts spelsensor Kinect gör revolution på robotlabben. På Örebro Universitet används den för att ge robotarna bättre syn och för att lära dem navigera i okända miljöer. Kameran har snabbt blivit en favorit på labb över hela världen. På nätet finns gott om exempel på hur Kinect används som ögon för att navigera eller för att styra robotars rörelser.
Det skyndar på utvecklingen av smarta robotar som kan känna igen sig i omgivningen och som i framtiden kan användas som hushållsrobotar.

Även på andra områden bidrar spel- och konsumentprylar till en snabb utveckling, som robotforskana kan dra nytta av. Det gäller till exempel de kameror och rörelsesensorer som används i mobiltelefoner.

Inom kirurgin ser man möjligheter. En forskare inom biorobotik har kopplat ihop djupledsinformationen från Kinect-kameran till en haptikkontroll, en motorstyrd pennliknande styrenhet som används för att känna på objekt i datorn. Detta medför att den som styr kan känna på det som kameran ser i realtid och på distans. Tv-spelskameran är dock både för stor, för brusig och har för dålig upplösning för att användas i en operationssal. Men framtiden ser ljus ut.


/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar