Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

tisdag 8 februari 2011

Rob Log

En robot som kan lasta ur containrar med blandat gods och oformliga varor. Det är målet för en europeisk forskargrupp som nyligen fick cirka 50 miljoner kronor av EU-kommissionen. Projektet kallas Rob Log och involverar flera universitet och företag. Från Sverige deltar Örebro universitet. De största svårigheterna blir att ta fram ett automatiskt system som klarar av läsa av omgivningen och lägga upp en strategi för urlastning av containrar med okänt innehåll, samt att hantera oformliga varor, till exempel kaffesäckar, i realtid. Inom fyra år räknar forskargruppen med att ha en prototyp.

Arbetet har förstört hälsan för de arbetare som arbetar med att lasta ur oformliga varor ur containrar. Ryggskador är ett vanligt problem. Hälsovinsterna med det här projektet är det viktigaste. Men det finns också en brist på arbetskraft inom det här området som projektet kan hjälpa till att mildra.
På Örebro universitet kommer arbetet att inriktas på att lösa olika tredimensionella problem. Systemet ska klara av att se tredimensionellt i en omväxlande och föränderlig miljö. Projektet är en framgång för oss på Örebro universitet och särskilt för forskningsgruppen vid AASS. Vid AASS bedrivs nu fyra olika EU-projekt och det är ett tecken på att EU-kommissionen bekräftar den forskningsstrategi som bedrivs. Tillsammans med andra anslag handlar det här om mer än elva miljoner kronor . Det ger möjligheter att anställa talangfulla doktorander och dessutom behålla forskare som är klara med sina avhandlingar. Vilket på sikt kommer att leda till ännu mera spännande forskning och utveckling.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar