Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

söndag 15 maj 2011

den seende rullstolen

Hos Institutionen för system- och rymdteknik på Luleå tekniska universitet (LTU) rullar just nu prototypen till "den seende rullstolen” som professor Kalevi Hyyppä tagit fram tillsammans men teknologen Daniel Innala Ahlmark, forskarassistenten Håkan Fredriksson och doktoranden Fredrik Broström.



Tekniken består av en laserskanner, en haptisk robot och programvaran som kopplar samman skannern, roboten och rullstolen.
Systemet kan liknas vid en virtuell blindkäpp som känner var hindren finns. "Käppen" registrerar hinder så långt som fem meter framåt.

Teknologen Daniel har skrivit det mesta av koden som omvandlar mätdata från laserskannern till en förenklad 3D-beskrivning av omgivningen. (Kan nämnas att han är synskadad) 3D-bilden skickas till en haptisk robot, som gör att den som är blind kan känna eller se  hinder i vägen och navigera förbi dem. Haptik är läran om effekterna av beröring och kroppsrörelser. En haptisk robot tar alltså vid där det mänskliga sinnet inte räcker till, till exempel hos en synskadad.

Daniel Innala Ahlmark håller i roboten med vänster hand precis som han brukar hålla i sin egen blindkäpp. Med höger hand styr han rullstolen med en styrspak. Handtaget på roboten är en liten rund kula som kan föras åt sidorna precis som en blindkäpp. Roboten tolkar 3D-bilden från laserskannern och "ser" hindren som finns framför. Stöter den på en vägg så känns det som ett motstånd i kulan.

Vi väntar en spännande framtid. Inom fem år hoppas LTU att en seende rullstol ska finnas på marknaden.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar