Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

lördag 27 mars 2010

Robotar på filmduken

Det finns massor av kända robotar. De flesta av dem har vi mött på filmduken. De må ligga långt från verklighetens robotar men de kan vara fascinerande och intressanta ändå. Här är ett axplock:


C3PO & R2D2 möter vi i George Lucas Star Wars filmer. Man kalla dem robotkompisar som råkar ut för diverse äventyr i sina ägares fotspår. I filmen kallas de ”droider” från ordet android. Android är benämningen på en robot som är gjord för att efterlikna en människa. Ordet kommer från grekiska: "andro-" mänsklig + "eides" form. Robotar som utformats för att efterlikna kvinnor kan kallas gynoider eller kallas populärt för fembots (från wikipedia).

C3PO är tvåbent och mycket människolik. Han är en diplomatrobot som kan oändligt mycket språk. Dessa kunskaper kommer hans ägare att ha stor nytta av genom filmerna. Han är byggd av Anakin Skywalkare, senare Darth Vader. C3PO verkar ha ett känslochip för han är för jämnan nervös och orolig. Han fungerar som översättare av R2D2s ”tal”.


R2D2 är en astromekdroid. En sorts allt i allo. R2D2 är inte i mina ögon en android utan ser mer ut som en avancerad tunna som kan ta sig fram och t.o.m flyga. R2D2 är den teknsika av dessa två droids. Om något ska fixas, hackas eller avläsas är det R2D2 som sköter det. Han kan koppla upp sig mot andra datorer, navigera rymdskepp, spela upp och spela in avancerade meddelanden exempelvis det Leia skickar till Obi wan Kenodi. I episod 1 i Star Wars påträffas R2D2 i Naboos kungahus.



Robby

Roboten Robby möter vi i filmklassikerna Forbidden planet (1956). Han är tvåbent och påminner mycket om en android. En vänlig robot som arbetar åt en mänsklig doktor på planeten Altair. Robby är byggd att lyda under de tre robotlagarna och som kan tillverka i stort sett vad som helst.








Marvin


Marvin, fullständigt namn Marvin den paranoida androiden är en litterär figur i Douglas Adams romaner om Liftarens guide till galaxen. Han är en personlighetsprototyprobot med GPP (Genuine People Personalities, ’genuina folkpersonligheter’). Han är också deprimerad och ger kommentarer till allt och alla, både på gott och ont. I böckerna påstås Marvin lida av manodepressivitet, snarare verkar Marvin lida av kronisk depression med tydliga drag av cynism. Marvins exakta ålder är i stort sett omöjlig att räkna ut, då man inte vet exakt när han konstruerades, men enligt slutet av seriens fjärde bok, så är han på ett ungefär 37 gånger så gammal som universum självt. Detta tack vare ett okänt antal resor i tidsrymden.



I Wall-E (2008) filmen finns massor av intressanta robotar. Jag lyfter fram huvudrollerna.

WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-class) är en 700 år gammal robot och är den sista roboten kvar som skulle städa upp jorden medan människorna var borta. Den solcellsdrivna roboten är ungefär en soppress på larvfötter, han har en skärlaser mellan ögonen och även en inspelningsfunktion. Han samlar även på intressanta saker han hittar. Han har även en liten kackerlacka som sällskap.

EVA/EVE( Extraterrestial Vegetation Evaluator ) är en robot från Axiom som har till sin uppgift att leta efter växtlighet på jorden. Hon rör sig och håller fast sina kroppsdelar med någon sorts antigravitationssystem och har en plasmakanon i sin högra arm som hon är väldigt snar att använda. Hon visar grundläggande känslor men bryr sig till en början bara om sitt uppdrag.


Nästa gång blir det Cyborgs i filmens värld

/Ulrika



1 kommentar:

  1. Hej vännen! kul att du skrev till mig:) ja ska jobba på att övertala han den där jag bor med;) om att jag ska köpa fiskar..han är tyvärr inte sugen på den idén...hur är de med dig?kram

    SvaraRadera