Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

lördag 27 november 2010

robotar som planerar och arbetar tillsammans

Örebroforskare har fått 2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utveckla ett system, som gör att robotar kan planera och arbeta tillsammans utan att störa eller komma i vägen för varandra eller för människor i deras närhet. Det är en utmaning att få robotar att fungera i miljöer med många människor som hem, sjukhus, affärer och lagerlokaler.

Exempel:
Två robotar, Emil och Pippi, bor i en lägenhet hos Johanna. Johanna ser på tv i vardagsrummet och Emil, som är en dammsugarrobot, ska städa lägenheten. Han undviker att börja städa vardagsrummet för att inte störa Johanna utan överväger om han ska städa köket eller sovrummet först. Samtidigt får Pippi ett meddelande från den intelligenta avfallshinken i köket att den är full och Pippi beslutar sig för att ta hand om den. För att inte komma i vägen för Pippi bestämmer sig Emil därför för att börja städa i sovrummet.

Detta är ett exempel på ett problem som ska lösas. Ett antal mobila robotar, andra intelligenta enheter som avfallshinken, och människor som bor och arbetar tillsammans. Om det ska fungera måste robotarna ta hänsyn till allt och alla runt omkring.

För att robotarna ska veta vad människor gör och var de är så använder forskarna kameror eller sensorer som sänder information till robotarna. Roboten kan sedan sammanställa informationen om människornas aktiviteter tillsammans med de övriga robotarnas för att testa hur den uppgift de ska utföra påverkar dem.
Det kan även handla om att få roboten att planera att städa köket efter att man lagat lunch eller vardagsrummet medan man promenerar hunden. Roboten behöver alltså kunna förutsäga vad som kommer att hända i framtiden för att kunna planera sin dag. Om det fungerar kan det leda till stora ekonomiska vinster men framför allt kan det förbättra livskvaliteten för många människor

Projektet kommer att utföras vid Centret för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.

Källa Örebro universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar