Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

tisdag 1 mars 2011

Med små byggblock kan yngre barn bygga avancerade robotar.

Lego Mindstorms är ett så pass avancerat byggsystem att det inte bara används på grundskolor utan även i universitetens robotlaboratorier. Den tänkte målgruppen är de äldre barn på grundskolan och kräver en bra inlärningsstart innan robotarna gör det man vill. Efter det att man har lärt sig konceptet är det bara att utveckla sina idéer.

Nu finns en konkurrent till Lego Mindstorms robotlådorna. Den heter Cubelets och kommer från företaget Modular Robotics. De är inte lika avancerade som Lego Mindstorms och sägs passa barn från åttaårsåldern.

Systemet består av olika byggblock som i sig är små robotar. De kopplas samman med magnetkraft för att formas till ganska avancerade skapelser. Exempelvis en liten bil som stannar eller vänder vid bordskanten. Eller anpassar farten till ljuset i rummet.

Hittills finns 15 enheter med olika funktioner. Exempelvis motor, batteri, lampa och högtalare. Andra block är lite smartare och mäter temperatur, ljusstyrka och avstånd. Dessutom finns några klossar med logiska funktioner som inverterar ett värde eller mäter maxima och minima.

Företaget byggde en provserie med 100 byggsatser innehållande 20 klossar som såldes för omkring 2 000 kronor. De såldes slut direkt. Men nu planeras en större serie som ska börja levereras i mars, enligt tillverkarens webbplats.
Se video med robotarna:

Cubelets Engineering Prototypes

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar