Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

tisdag 22 mars 2011

Roboten som inspekterar japanska kärnkraftverket



Små robotar har nu sänts in i kärnkraftverket i Fukushima för att granska förödelsen och mäta strålningen. Teknikerna som arbetar vid det havererade kärnkraftverket har nu tagit robotar till hjälp. De larvfotsförsedda robotarna är speciellt avsedda för att klara miljöer där strålningen är för hög för människor.

Trots sin lilla storlek på höjd 1,5 meter väger de 600 kg. Det som tynger dem är tjocka sköldar som ska skydda elektroniken och kamerorna mot strålning, skriver New Scientist.

Robotarna som döpts till Monirobo har manöverbara armar som används för att avlägsna hinder och samla in material för provtagning. De är dessutom försedda med kameror som sänder 3d-bilder och mätare för strålning, luftfuktighet och temperatur. Robotarna har en maxfart på 2,4 km/h och kan fjärrstyras på avstånd upp till en kilometer.

Monirobo har utvecklats av Japans Nuclear Safety Technology Center efter kärnkraftsolyckan 1999 i Tokaimura där två personer dog. Även andra typer av robotar utvecklades efter den olyckan men kom aldrig i produktion. Anledningen var att kärnkraftsindustrin hävdade att deras anläggningar var säkra....

Källa Nyteknik samt New Scientist
/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar