Skriver om teknik, främst robotik. Följ mig på twitter @teknikpedagog

tisdag 28 juni 2011

Lekande robot som övar upp talet

Text hämtad från artikel:
http://www.funkaportalen.se/Reportage/Stod-Service/Hjalpmedel/Lekande-robot-som-ovar-upp-talet/ (2011-06-28)

Kognitivt funktionshindrade barn ska öva på lek och kommunikation med en talande robot: Lekbot. Barnen i målgruppen saknar det talande språket och kommunicerar vanligtvis med hjälp av en pekskärm. Den nya roboten har talsyntes så att den kan tala. På så sätt kan barnen och roboten föra en viss dialog.

Genom att förse en lekrobot med simulerad språkförmåga kan barn och ungdomar erbjudas, även sådana som inte har något eget talat språk, möjligheten att träna på att använda språk och dialog på ett roligt och lekfullt sätt.

I ett Vinnova-finansierat projekt ska bolaget Talkamatic tillsammans med DART vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Göteborgs universitet bygga en prototyp av en lekande och talande robot för kognitivt/fysiskt funktionshindrade barn och ungdomar.

Projektet bygger vidare på en ritande robot. Nu ska man rikta in sig på att göra roboten roligare att leka med. Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet utför den dialogforskning som krävs. DART, Västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionshinder, är ansvariga för kontakter med användarna.

Talkamatic, vars huvudsakliga produkt är dialogsystem för fordonsbranschen, står för dialogteknologin som används i projektet.

Projektet är viktigt för Talkamatic i och med att det låter dem vidareutveckla och testa centrala delar av vår dialogteknik. En talande lekrobot är en produkt som kompletterar produkterna till fordonsbranschen.

Både insidan och utsidan är viktig för att barnen ska vilja leka med roboten.
Förutom pekskärmen och talsyntesen kommer själva roboten att vara byggd med Lego Mindstorms, antagligen täckt av någon form av "kuliss" så att den ser fin ut. Prototypen kommer att testas löpande under projektet och en slutlig version kommer att vara färdig i september 2011. LekBot-projektet är en del i VINNOVAs program "Var Dags IT-demonstratorer".

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar