fredag 31 december 2010
Gott nytt robotår
Gott nytt år!!!!!
/Ulrika
onsdag 29 december 2010
Gammal teknik rycker in
Snöplogsvagnen och Da-loken är vanligtvis museiföremål men har plockats fram för att klara av det som de moderna loken inte klarar av just nu: röja snö från spåren.
Snöplogsvagn. Grundkonstruktionen är från 1890-talet och själva plogen monterades på vagnen på 1940-talet |
Da-lok byggt 1955 av Nydqvist & Holm i Trollhättan, väger cirka 90 ton. |
/Ulrika
Bygga drakar
Tack till Pershyttans kulturreservat som lånat ut bilden. |
måndag 27 december 2010
Lego mindstorms och teknikutbildning
Alla studenter har kommit lång med sitt tekniklärande.
Jag är en stolt lärare.
Klippet är filmat med Iphone och upplagt via Youtubeappen.
/Ulrika
söndag 26 december 2010
Iphone och Lego
Här är en video som inspiration:
Använd en sökmotor för att hitta bygg och programmeringsinstruktioner.
/Ulrika
torsdag 23 december 2010
God Jul
God Jul till er alla.
För den "kulturella"
och för den "sportiga"
/Ulrika
fredag 17 december 2010
julstämmningen i robotlyan infinner sig....
(upplösningen är mindre kul men det får man ha överseende med)
/Ulrika
lördag 11 december 2010
Ge bort dig själv i julklapp
/Ulrika
fredag 10 december 2010
Årets Teknikutbildning
Årets Teknikutbildning är Teknikföretagens utmärkelse för att uppmuntra och belöna framstående teknikundervisning samt tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Teknikföretagen satsar sammanlagt 50 miljoner kronor under två femårsperioder, 2004-2008 och 2009-2013, för att lyfta teknikämnet och den tekniska utbildningen i Sverige.
Hade jag en tillräckligt genomarbetad plan? Är jag tydlig i vad jag vill?
Nu är det bara att hålla tummarna.
/Ulrika
måndag 6 december 2010
fredag 3 december 2010
automatiserad tillverkning av en Chevrolet
onsdag 1 december 2010
Robot bröllop
/Ulrika
söndag 28 november 2010
robocup junior
För de som är intresserade kan jag berätta att själva tävlingen RoboCup Junior innehåller både ett samarbets- och tävlingsmoment. Det är ett spännande sätt att introducera ungdomarna till ämnet teknik, samtidigt som de utvecklas utbildningsmässigt genom praktiska övningar med konstruktion och programmering. Stor vikt läggs vid lagarbete.
Men det går bra att göra det på lokalnivå och bara för skoj skull samtidigt som det är ett bra sätt att nå målen i teknik.
SM i robotbygge!
I Mars 2011 är det dags för tredje omgång RoboCup Junior Sverige som är en officiell kvalificeringstävling inför VM i Istanbul.
/Ulrika
lördag 27 november 2010
robotar som planerar och arbetar tillsammans
Detta är ett exempel på ett problem som ska lösas. Ett antal mobila robotar, andra intelligenta enheter som avfallshinken, och människor som bor och arbetar tillsammans. Om det ska fungera måste robotarna ta hänsyn till allt och alla runt omkring.
För att robotarna ska veta vad människor gör och var de är så använder forskarna kameror eller sensorer som sänder information till robotarna. Roboten kan sedan sammanställa informationen om människornas aktiviteter tillsammans med de övriga robotarnas för att testa hur den uppgift de ska utföra påverkar dem.
Det kan även handla om att få roboten att planera att städa köket efter att man lagat lunch eller vardagsrummet medan man promenerar hunden. Roboten behöver alltså kunna förutsäga vad som kommer att hända i framtiden för att kunna planera sin dag. Om det fungerar kan det leda till stora ekonomiska vinster men framför allt kan det förbättra livskvaliteten för många människor
Projektet kommer att utföras vid Centret för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.
Källa Örebro universitet
torsdag 25 november 2010
rymdrobot
På sex ben klättrar roboten Space Climber i ogästvänlig rymdmiljö. Den övar sina färdigheter på ett övningsfält för månfarkoster. Detta övningsfält är en 288 kvadratmeter stor hall. I denna hall blir det möjligt att arrangera olika tänka miljöer som motsvarar månen. Det finns kratrar, lodräta stup, lös sand. I en nio meter bred krater uppbyggd efter en förlaga på månens sydpol kan Space Climber öva på att ta sig fram utan att rutscha iväg eller fastna.
Underlaget kan lätt bytas ut, stora stenar kan placeras ut och svart sand som inte reflekterar ljus är besvärliga underlag att öva sin framkomlighet på.
Anläggningen har uppförts på 18 månader vid DFKI Robotics Innovation Center i Bremen till en kostnad av 6 miljoner kronor. Hjälp med finansieringen har kommit från rymdföretaget Astrium och delstaten Bremen. Den europeiska rymdorganisationen ESA har visat intresse av att utföra experiment i anläggningen.
/Ulrika
lördag 20 november 2010
Rymdfärjan gör sin sista resa med passageraren Robonaut 2
Robonaut 2 väger 150 kg, har 80 cm långa armar med sju frihetsgrader som orkar lyfta 10 kg. Handen har 12 frihetsgrader, fyra i tummen, tre i pek- och långfinger och en i ring- respektive lillfinger. I huvudet bakom visiret döljer sig fyra kameror, i munnen sitter en ir-kamera som hjälper till med avståndsbedömningen.
"Hjärnan" består av 38 Power PC-processorer, och för att få plats har hjärnpaketet placerats i magen. Några ben har inte Robonaut 2 men sådana behövs inte i det tyngdlösa tillstånd som Robonaut 2 ska befinns sig i. Robonaut 2 ska utföra städjobb inne i ISS moduler och efter uppgradering för att fungera i vakuum kanske även få vara med om rymdpromenader och jobb på utsidan av rymdstationen.
Källa: nyteknik
/Ulrika
tisdag 16 november 2010
ny inspirationskälla
/Ulrika
söndag 14 november 2010
intressant föreläsning om robotprogrammering
Du kommer till föreläsningen genom att klicka på denna läk.
/Ulrika
lördag 13 november 2010
inspiration
På tal om skapande. Kolla in denna Lego Mindstorms skapelse. Denna robot målar/ritar porträtt, härmar foton och bilder. Mjukvara för PC är utvecklad under MATLAB®. Hårdvaran är LEGO MINDSTORMS NXT® och en mjuk spetspenna. Utvecklad av Daniele Benedettelli in 2008. Mera information finns på http://robotics.benedettelli.com Titta och njut.
/Ulrika
onsdag 10 november 2010
robotsvanen Robocygne
För att se en video med den dansande robotsvanen klicka här
I utställningen ”Opera Mecatronica” deltar förutom en skrotmarionett och en robotsvan (samma svan som uppträdde på bokmässan i Göteborg i år) även andra förunderliga ting. Exempelvis ett kopparträd som sjunger Händels Largo ackompanjerad av trädkronans darrande högtalarlöv, ett kar med mörkt vatten där en dansare dansar Bizets Pärlfiskarduett och en elektromekanisk miniatyrversion av baletten Petrushka.
Verken i Opera Mecatronica har utvecklats av föreningen Scen- och sinnesproduktion i samarbete med Mälardalens högskola, Luleå tekniska universitet, Operahögskolan, KTH och Dansmuseet.
/Ulrika
torsdag 4 november 2010
Nej, jag förstår inte alls!
Filmen nedan visar en Robot som är tillverkad på Osaka University tillsammans med Kokoro Company. Roboten som har namnet Actroid-F är tillverkad för att finnas på sjukhus och miljöer där människor interagerar med varandra. Jag funderar på om det är en kulturell skillnad. Studier som är gjorda i Sverige visar på att äldre inte vill bli omhändertagna av robotar som ser ut som människor utan man vill hellre få hjälp av robotar som ser ut som, just det, robotar.
Nej, jag förstår inte alls varför denna fascination finns. Är det inte bättre med robotar som är robotar och människor som är människor? Jag gillar robotar men, jag gillar människor mer.
/Ulrika
onsdag 3 november 2010
Programmera Lego Mindstorms
/Ulrika
torsdag 28 oktober 2010
LegoRobotar på fritids
Just nu är det ca 30 barn i åldrarna 6-9 som arbetar med uppfinning, teknisk ritning, legobygge samt programmering. Det skapas massor av inspirerande skapelser som är rena rama innovationer som skulle kunna ha byggts av vuxna. Detta är resultatet av lusten till lärandet samt att eleverna har fått mött robotarna på sin egen personliga kunskapsnivå.
Elverna har pratat om att bygga hoppande och promenerande robotar. De får kolla en del på uppbyggnad samt programmeringen innan de tar sig an den uppgiften, för det är en STOR uppgift. Men om vi hjälps åt kommer vi långt. Bjuder här på en gående Mindstorms:
/Ulrika,
(hundrade inlägget!)
onsdag 27 oktober 2010
fredag 22 oktober 2010
Legorobot som bygger Lego
Programmeraren Will Gorman har skapat Maker Lego Bot som bygger legomodeller som skapats i 3D-programmet Mlcad. Filerna från det programmet hämtas av en Java-app till en pc som styr roboten via usb.
Legobitarna som ska användas för bygget är placerade i en matningsenhet som rymmer omkring 175 byggklossar. Därifrån plockar roboten sina bitar och placerar dem i en exakt läge på byggplattan. Den aktuella versionen av roboten kan hantera fem olika slags legobitar och bygga konstruktioner som är upp till 12 enheter höga.
Den som vill bygga sin egen legorobot kan hämta en detaljerad bygginstruktion från Will Gormans webbplats.
/Ulrika
söndag 17 oktober 2010
5 robotar som vi önskar fanns på rikitgt och fem som vi inte vill ska existera på riktigt
Five robots we wish were real ... and five we're glad aren't
By Doug Gross, CNN
- In National Robotics Week, we look at robots we wish were real and those we're glad aren't
- Real robots are already used on battlefields, in space
- Our love/hate relationship with robots dates back centuries
- Robots from "Star Wars," "Battlestar Galactica," "The Jetsons" make our list
Militaries use robots to attack enemies and destroy land mines. Private companies sell robots that let their users see, hear and talk remotely.
Just this week, NASA and General Motors announced that they'll work together to send a human-like robot to the international space station.
It's advances like those that spark the imagination. That makes us wonder: Could the robots who've entertained us in science fiction one day become a reality?
In most cases, the answer is, "Of course not."
Science likely won't ever give us a booze-swilling, cigar-smoking robot like Bender from "Futurama" or the alternately sexy, cunning and deadly androids of "Blade Runner."
But it's fun to imagine, right?
For centuries -- Leonardo da Vinci's notes show he was working on an automaton in 1495 -- we've had a love/hate relationship with robots.
We're both fascinated with all the good they could do and terrified of what would happen if they got too smart.
So, in the video graphic above, (för att se videon måste du gå till CNNs hemsidan här) we take a look at five science-fiction robots we wish were real and five we're really glad are just make-believe.
fredag 15 oktober 2010
spännande forskning
Att göra ritningar utifrån föremål har stor praktisk användning i olika industriella processer. Det kan handla om att känna igen olika delar i en konstruktion, att skapa delar som ska passa ihop med andra, att skapa ritningar till gamla föremål som ska nytillverkas och så vidare.
Läs mer på universitetets hemsida
/Ulrika
måndag 11 oktober 2010
tekniken i skolan
Nytt nummer av CETIS nyhetsbrev ute nu.
Ur innehållet:
Tekniken i skolan nr 3 oktober
Nyhetsbrevets rubriker:
- Världsarv, radiostation och teknik för skolan
- En spännande fortsättning (ledare)
- Teknikklubben LUSTEN
- Teknikåttan – för fler än åk 8
- Hans Ehrnborg drar sig tillbaka
- POLHEM 350
- Förskolenätverk i Gävle
- Boktips
söndag 10 oktober 2010
teknik tillsammans
för barn i förskola till skolår 5.Huvudsyftet är att barn skall utveckla
sina kunskaper om teknik och teknikens betydelse för människan,
samhället och naturen.
Det handlar också om att få möjlighet att arbeta med kreativ problemlösning.
Här hittar du det:
http://www.liu.se/cetis/tekniktillsammans/om_tk_tills/om_tekniktillsammans.shtml
/Ulrika
onsdag 6 oktober 2010
teknik för lärare
söndag 3 oktober 2010
dansande robotar
Tänk vad roligt det kan var med tre robotar som gör rörelser. Handen vid 1.09 är ett glatt tillskott.
Några av dessa robotar gör verkligen avancerade rörelser. Mycket inspirerande och framför allt kul! Det får mig att vilja bygga en Hexapod. Från 2009 års Hexapod Championship.
/Ulrika
onsdag 29 september 2010
första pris!
I förstudien tittade studenterna närmare på en potentiell investering i en robotcell för gradning/putsning av instrumenthus.
De förstudier som maskiningenjörsstudenterna vid Örebro universitet genomför sker inom ramen för en projektkurs. Kursen genomförs tillsammans med företag i regionen i syfte att identifiera och förslå en förbättring av någon del i den befintliga produktionen, exempelvis automatisering och robotisering.
Utifrån en nulägesanalys är studiens mål ett antal lönsamhetsbedömda förslag till lösningar. Örebro universitet ansvarar för kursen och externa mentorer från Robotdalens projekt Robot Till Tusen bidrar med mentorskap under kursens gång.
Läs mer på Robotdalen sida
tisdag 21 september 2010
Robot Lego spindel
I den skola där jag arbetar just nu är det flera som arbetar med naturen samt tittar extra på insekter just nu. Den klass där jag arbetar mest just nu tänkte vi bygga spindelfällor men efter att ha hittat denna på nätet bestämde jag mig fort att vi skulle utforska spindel på detta sätt istället först. Sedan går vi till den naturliga förlagan. Men bara för att man planerar så behöver det inte bli så. Jag berättar senare hur det gick.
/Ulrika
söndag 19 september 2010
Java programmering och Lego Mindstorm
Ett exempel på Java användning
/Ulrika
onsdag 15 september 2010
Nyfiken på programmering?
Perfekt för dig som är nyfiken eller vill vet mer. Tutorialen är på engelska.
/Ulrika
fredag 10 september 2010
För de som gillar robotar och som har mycket pengar
Kuka Robotics vänder sig nu till generationen som växt ur legobyggsatsen. Hur nu det skulle gå till? Jag vet ingen som växt ur sin Lego Mindstorms byggsats än.
Priset på YouBot är dock mastigt. Det här är ingen billig byggsatsrobot. Grundversionen med mobil plattform, en arm, greppverktyg, inbyggd PC inbyggd och programvara kostar drygt 180 000 kronor...Jämförelsevis kostar en Lego Mindstorms sats ca 3000 kronor. I dag finns sju exemplar av youBot. Kuka Robotics räknar med att börja leverera de första minirobotarna till marknaden i december i år.
Nackdelen med YouBot är att den inte alls har samma ombyggnads möjligheter som Lego Mindstorms. En del i tekniklärande tär kännedomen om själva mekaniken och konstruktionen. Sedan är priset för dyrt men visst, jag skulle ej tveka att använda den om någon skänkte den till mig.
Fakta YouBot
Vikt: 6 kg
Lyfter max: 0,5 kg
Max räckvidd: 650 mm
Antal axlar: 5
Monteringslägen: rörlig plattform
Läs mer på Nyteknik
/Ulrika
torsdag 9 september 2010
Kan robotbesök vara framtidens kommunikation?
Det är ett system som ska vara enkelt att använda. Användaren, som har roboten hemma hos sig, ser vännen som ringer upp på robotens skärm och kan prata med sin besökare på samma sätt som om han faktiskt befann sig i rummet. Personen som ringer upp styr roboten och kan följa med sin vän runt om i hans hem.
– För att kunna utveckla en lösning som fungerar behöver vi involvera människor som ska använda systemet tidigt i utvecklingen. Det är det ExCITE är till för – att utvärdera, fortsätter Amy Loutfi forskare i datateknik vid Örebro universitet.
Artikeln kan läsas i sin helhet på Örebro universitets hemsidan
/Ulrika
måndag 6 september 2010
Legos universum
Jag är väldigt förtjust i Simcity sviten och allt som den kan lära om hur städer fungerar och vad som krävs för att de ska fungera. Håller därför tummarna för Lego universe. Bjuder på trailern:
/Ulrika
söndag 5 september 2010
jobberbjudande
/Ulrika
onsdag 1 september 2010
Städrobotar
/ulrika
tisdag 31 augusti 2010
barn integrerar med Lego Mindstorm NXT 2.0
Sedan kan man ha tankar om att låta barnet sitta på ett bord och leka men man får se till det fina samspelet.
/Ulrika
söndag 29 augusti 2010
kontotjuvar
/Ulrika
Att följa linjer med din Lego Mindstorms
Detta bygge på NXT programs har jag byggt med barn i åldern 6-12år. Rekommenderas varmt
/Ulrika
onsdag 25 augusti 2010
Ipad och Lego i skön kombination
/Ulrika
torsdag 19 augusti 2010
nytt projekt
Inspirationen kanske uppstår nu när jag snart har nya Lego Mindstorms 2.0 i handen.
/Ulrika
onsdag 18 augusti 2010
Robot ska utforska månen
Roboten, R2, är utvecklad i samarbete med GM och gör en första rymdfärd redan i november i år då den ska följa med till den internationella rymdstationen ISS. Batterisystemet ska ha förlängd livslängd och är anpassat för att klara stora temperaturskillnader. Tanken är att alla kommande robotar av det här slaget ska ha batteripacket på ryggen, både de som går på ben och de som åker i rymdbil. R2 och dennes efterföljare ska vara väl anpassade att jobba tillsammans med mänskliga astronauter och kunna lösa uppgifter ihop med dem.
Nasas ledning har ännu inte beslutat om Project M verkligen ska genomföras, finansieringen är beroende av vad kongressen beslutar under sin session i höst.
Källa: Nyteknik
/Ulrika
måndag 16 augusti 2010
uppskattat teknikkunnande
Tur att det i detta fall inte handlade om teknikvecka utan ett mer långtgående tekniktema som ska genomsyra flera olika ämnen. Längtar efter att få introducera robotarna i skolan. Det kommer bli ett kreativt år.
/Ulrika
fredag 13 augusti 2010
Lego mindstorms NXT 2.0
/Ulrika
måndag 9 augusti 2010
Lego Mindstorms för skolan
Läroplanerna kan var en tydlig vägvisare till metodiken.
Sen arbetar jag ut rent didaktiska principer. När, var, hur, varför och för vem.
Jag rapporterar här när allt är klart.
/Ulrika
måndag 2 augusti 2010
fredag 30 juli 2010
Lego byggen
Kan det bli en mer personlig present till er eller sig själv? Underbart, kreativt och utmanande.
Bilden föreställer en lite del av en forskningsbas som håller på att byggas. Tack till byggaren för att jag fick låna bilden.
/Ulrika
lördag 24 juli 2010
Stöld av historien
Behovet av att borra uppstod då sprängmedel introducerades: krutet på 1600-talet, nitroglycerin och dynamit i mitten av 1800-talet. Fram till i början av 1900-talet utfördes nästan allt borrningsarbete för hand med slägga och handborr. Det var ett både tungt och farligt arbete.
Jag kan förstå dragningen till föremålet men vem med de rätta sinnena i behåll gör en sådan sak? Vem är så självisk så att man stjäl en bit kultur- och teknik historia från oss andra? Jag hoppas att kulturreservatet återfår föremålet så att jag kan visa det för mina studenter och elever igen.
Här är en film som illustrerar gruvhistoria. Dock inte Pershyttan.
/Ulrika
torsdag 22 juli 2010
Att cykla i kulturlandskapet
Går cyklade jag på resterna efter ett gammalt smalspår i Pershyttan. Förutom att jag mötte en älg vilket resulterade i att både jag och han blev lika förvånade och rädda så upplevde jag en plats som få människor nu tar sig tid att utforska samt inte vet om att det existerar.
Efter smalspåret fann jag gamla gruvhål och arbetartorp. Gruvorna hade spår efter handborrning och tillmakning. Det var nästan så jag fick rysningar av välbehag. Hit ska jag ta mina studenter och elever. Här finns mycket teknikhistoria att lära på ett lustfyllt sätt.
/Ulrika
måndag 19 juli 2010
Hyttan
Jag har idag djupstuderat en ångpanna, oljat en ångmaskin, räknat kopparspolar på en generator och fotograferat masugnens järnomslag. Sen har jag även startat Europas största (på originalplats och i fungerande skick) vattenhjul också, 11,2 m i diameter!
Tänk vad man får vara med om mycket när man gillar teknik!
/Ulrika
lördag 17 juli 2010
Att vara testfamilj för Lego
En önskedröm vore att få testa nya Lego Mindstorms sensorer och få vara med och tycka till om Mindstorms för att kunna optimera dem för skolan och lärandet. Men det finns ju faktiskt hembyggda sensorer att köpa på nätet som man kan integrera in i sin Mindstorms.
Lego har även satsat medvetet på arkitektur. Se http://architecture.lego.com/en-US/default.aspx
Det är i helt rätt riktning med tanke på den nya läroplanen i Teknik som kommer att tas. Bilden föreställer Seattle Space Needle i Lego!
/Ulrika
måndag 12 juli 2010
gruvor och hyttor
Hyttan är min favorit plats. Här finns teknikhistorien samlad från 1850 fram till 1950talet. Hyttan innehåller förutom masugn, rostugn, sinterpanna, hundar, värmeapparat med tillhörande gasledningar, ångmasikn, ångpanna , generator....etc...... Det är i det närmaste en magisk plats och utmärkt för de som vill lära mer eller utforska tekniken. Man kan inte låta bli att undra varför inte fler lärare kommer hit med sina klasser. Bilden nedan föreställer Pershyttans hytta.
Imorgon kommer jag att utforska vindkraft med nästa generations teknikutövare. Det blir toppen kul!
/ Ulrika
torsdag 8 juli 2010
Ånglok
Idag har jag kört ånglok i Nora. Det var helt otroligt roligt!
Sb 1306 heter det lok som jag körde. Se bilden.
Loket väger 90ton och är från 1917. Jag är mycket imponerad över all mekanik som får loket att föras framåt.
Rekommenderas!
/Ulrika
tisdag 6 juli 2010
Bergshantering
Film från Vattenhjulet i Pershyttan
Välkomna!
/Ulrika
måndag 5 juli 2010
testfamilj för Lego
Familjen har blivit testfamilj för Lego. I fredags kom ett paket från Lego innehållande det senaste spelet Minotaurus. Det finns få fasta regler, resterande regler görs upp av de som spelar. Barnen har varit sysselsatt med spelet i flera timmar. De spelar det om och om igen och utvecklar spelet för varje gång. Vi har hållit oss med det Lego som medföljer men jag kan tänka mig att vi för in andra Legobitar i framtiden för att utveckla det ännu mer. Det är riktigt roligt! Ser fram emot att spela de andra brädspelen som Lego släpper nu.
/Ulrika
fredag 2 juli 2010
Nyfiken på Lego?
/Ulrika
onsdag 30 juni 2010
Barnen och tekniken
Läs intressant debatt inlägg på Nyteknik
/Ulrika
söndag 27 juni 2010
Slutrapport
Jag hoppas och önskar en fortsättning av projektet för att verkligen få implementera projektets grundtankar i varje elev, lärare och förälder. Här nedan är en projektbeskrivning:
Robotteknik till svenska skolbarn
I projektet utvecklas en webbplats för undervisningsmaterial för robotik, liksom en lättillgänglig introduktionsbok till robotteknik för svenska skolor.
Projektet är ett exempel på hur Robotdalen arbetar för att öka teknikintresset och sprida kunskap om teknik hos lärare och skolbarn i olika åldrar. Genom att sammanföra undervisningsmaterial på en dedikerad webbplats görs materialet lättillgängligt och användbart för intresserade lärare, föräldrar och barn. I projektet ingår även en förundersökning om en rolig introduktionsbok till robotteknik till svenska skolor.
Genom att samla undervisningsmaterial inom robotik på en egen webbplats görs materialet mer lättillgängligt och användbart till intresserade lärare, föräldrar och barn. I projektet ingår även en förundersökning om en rolig introduktionsbok
till robotteknik till svenska skolor.
/Ulrika
torsdag 24 juni 2010
Så byggs en midsommarstång
Stången sägs ursprungligen symbolisera fruktbarhet, vissa menar att detta är en efterkonstruktion.
Midsommarstången kallas även majstång i vissa delar av Sverige. Maj syftar ej till månaden maj utan till det åldrade verbet maja = klä med grönska.
/Ulrika
måndag 21 juni 2010
Teknik i förskolan och skola/fritids
I skapandet av dessa tavlor kan man se teknik ur flera perspektiv. En teknik som användes var ”trycktekniken”. Barnen får göra av tryck av sina händer och fötter vilket är en konst i sig då de måste fundera över hur mycket färg som behövs samt hur hårt de ska trycka för att det ska bli något mönster.
Man kan öven göra mönster tryck av gamla däck från cyklar och leksaks bilar. Tekniken perspektivet här är däcken (en teknisk pryl) som människan har skapat för att ta sig fram och underlätta i samhället och när de nu blivit för gamla återanvänds de till att göra fina mönster av. Barnen/eleverna får genom detta lära sig att det går att återanvända material till andra syften än vad det från början var avsedda för vilket kan ge barnen en förståelse för att man inte alltid behöver nyproducerat material.
Om det på förskolan finns byggmaterial kan barnen använda det för att konstruera olika föremål vilket jag är bra för barnen då de får prova olika byggtekniker. Det kan vara Lego, jovoplattor, kapplastavar och återvinningsmaterial med mera som barnen kan använda i skapandet.
Thomas Ginner och Gunilla Mattsson menar att bygga och konstruera är ett praktiskt arbete där barnen kan upptäcka grundläggande tekniska principer och egenskaper. De skriver också att teknikens egenskaper kan förstås genom att barnen får ta isär tekniska föremål med hjälp av olika verktyg. Barnen tränas då i att använda olika verktyg och samtidigt få fundera över vad olika föremål i en isär skruvad apparat har för funktioner.
Varför inte iordningställa en teknikverkstad där föräldrar och pedagoger kan lämna skrotade tekniska apparater som barnen sedan kan använda för att skruva isär och undersöka. Det är ett mycket bra sätt för barnen att få undersöka teknisk utrustning och verktyg samtidigt som de kan upptäcka hur gamla föremål kan återanvändas. förutsatt att pedagogen är med och utforksar tillsammans med barnen och berättar visar på vad sakerna har används till.
I "dockvrån" finns ofta flera hushållsföremål som tallrikar, bestick och köksredskap vilket är tekniska föremål som människan utvecklat genom tider för att underlätta så mycket som möjligt för sig själv i vardagen. Thomas Ginner och Gunilla Mattsson skriver att historia där man gör jämförelser i tid och rum är viktigt för att förstå tekniken och dess utveckling. De skriver även att hem och hushåll är lämpiga utgångspunkter för skolans teknikundervisning.
I förskolan och i skolan skulle kunnas utforma ett undervisningstillfälle där barnen/eleverna kan följa vispens historia och utveckling. Exempelvis att barnen kunde pröva att vispa till exempel grädde med olika typer av vispar först en pinne, sedan en visp tillverkad av björkkvistar för att fortsätta till metallvisparna, spiral och ballongvisp. Barnen kan även få pröva de mer avancerade handvisparna såväl manuell som elektrisk för att se vilken visp som är snabbast, ger bäst resultat osv. I detta undervisningstillfälle skulle det även gå att få in etik frågor i form av vilken visp som kostar mest att tillverka, vart och hur den tillverkas, miljöaspekter med mera.
Ref Ginner,T. & Mattsson, G. (red.) (1996). Teknik i skolan. Lund: Studentlitteratur.
Mer teknik åt barnen!
/Ulrika
fredag 18 juni 2010
Sjukhusrobot
Enligt utvecklarna av Kermit, Robcab, finns det ingen annan robot som klarar att utföra den här typen av tjänster. Roboten kan åka hiss. Den " beställer" hiss genom radiostyrning. Roboten får sina uppdrag via nätet. Lastutrymmet är låst och öppnas med kod eller nyckel.Hämta och lämna platser är låsta. Roboten kan öppna dem likaså personalen som har beställt en transport.
- Än återstår en hel del vidareutveckling innan roboten kan finnas ute på marknaden, men vi är på god väg. Här på Mälarsjukhuset vill vi nu få den testad i reell sjukhusmiljö, och samtidigt inhämta personalens synpunkter och förslag, säger han. Källa Nyteknik
onsdag 16 juni 2010
Nintendo lanserar 3DS - ett pedagogiskt verktyg
Konsolen har också en rörelsesensor och en gyrosensor. Se gärna relationen till Lego Mindstorms. Det är något man kan ta upp med sina elever.
Tänk om Nintendo satsade på att göra fler inlärningsprogram för exempelvis språk och matematik då skulle vi lärare ännu tydligare se relationen mellan barnens vardag och skolans. Jag lyfter gärna barnens intresse för tvspel i skolan. Fast jag anser förstås att dataspel och tvspel är av godo. Det utvecklar öga-hand koordination, ger en större förståelse av flera dimensioner samt lär ut exempelvis engelska på ett lätt och roligt sätt.
/Ulrika
fredag 11 juni 2010
Super Mario Galaxy 2
/Ulrika
onsdag 9 juni 2010
Förslag till billigt och enkelt material till teknikundervisningen
Det finns många saker i barnens vardag att ta fram och titta på och börja en diskussion med barnen. Dela ut ”påsar” med olika saker i. Låt barnen arbeta i grupp. Ibland kan det behövas förklarande lappar, ibland inte. I de olika påsarna kan man till exempel lägga:
* Klädnypor: en avsågad, en vanlig och en förlängd (i trä, studera hävstångseffekten)
* Klädnypor av plast, en av dem något defekt rent hållfasthetsmässigt (design och funktion)
* Två gem - ett i plast och ett i metall (för- och nackdelar)
* Kardborreband (människans sätt att efterlikna naturen)
* Kapsyler, en gammal metallkapsyl, en modern metallkapsyl, locket på en 33cl-burk, en Savett, en kork från en PET flaska (saker som skall stänga inne och som måste gå sönder)
* Korkar, limstift, white boardpenna, sportdryckskapsyl med drickhål (korkar som stänger något inne med hjälp av friktion)
* Skruvmejsel med avtagbart plasthandtag
* Spärrar, sådana som sitter på ryggsäckar och dylikt
Dessa påsar kan med lätthet anpassas efter barnens ålder och kunskapsnivå. Tanken är att barnen ska få prova sig fram och att deras tankar ska lyftas. Barnen ska få tid att utforska.
Idén kommer från Johnny Häger, universitetsadjunkt på lärarutbildningen, Uppsala universitet
Lycka till!
/Ulrika
tisdag 8 juni 2010
Angående förslag till ny läroplan för förskolan - Teknik och genus
Det finns goda möjligheter att stimulera såväl flickors som pojkars intresse för natur och teknik i förskolan. Men för detta krävs ett medvetet förhållningssätt hos personalen. Det handlar om vilka förväntningar man har på flickor respektive pojkar och hur de bemöts i olika situationer.
Det handlar också om att vara uppmärksam på vad pojkar och flickor leker och vilka material de använder. De vuxna i förskolan ska sträva efter att utforma sitt arbete och lokaler och miljö på ett sådant sätt att barn inte begränsas i sina aktiviteter på grund av sitt kön.
/Ulrika
fredag 4 juni 2010
Roboten Talon gör kemiska analyser i fält
Roboten Talon har fått ett tillbehör för att göra kemiska analyser i fält. Instrumentet kallas Firstdefender RMX, är laserbaserat och ursprungligen tänkt som ett handhållet instrument.
Den fjärrstyrda roboten skickas fram för att leta efter explosiva ämnen, strålning, gaser eller brandhärdar, innan personalen själv närmar sig.
Talon-roboten används flitigt världen över, försedd med kameror, mätutrustning och vapensystem, och är populär hos desarmeringsexperter. Kanske något att använda (och som används) vid minröjning?
Från http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/styrsystem/article429384.ece
fredag 28 maj 2010
Kan barn programmera?
Hade föräldramöte i onsdags där jag presenterade den didaktiska tanken bakom den teknikhörna som kommer att uppstå där jag arbetar just nu. Där visade jag även upp två Lego Mindstorms NXT som jag byggt och programmerat. Det intressanta med det var att efter presentationen var det tre pappor som stannade till och ville titta mer på byggena. Det fick mig att undra var mammornas intresse för dessa var. Papporna undrade var mitt teknik intresse kom ifrån och jag berättade vad jag trodde. Men samtidigt undrade jag om man som kille behöver behöver förklara sitt intresse för teknik...hmmm...Jag har inget emot att förklara eller prata om mitt teknik intresse men jag blir lite nyfiken ur ett rent genusperspektiv.
/Ulrika
fredag 14 maj 2010
Robotar i männsikans tjänst
Legorobotar får barn att lära matematik
Denna artikel tog jag direkt från nätet, den är något redigerad. Här finner du den på sin originalplats
Robot Rally Challenges Young Minds in Math, Science
It begins in the fourth grade.
It's when most students are on a level playing field in their skills and potential, despite demographic or socioeconomic differences. It's when girls have yet to shy away from math and can easily outshine the boys. It's a critical time for teachers to link theory to real-world examples before students lose interest in the subjects.
"We have to show kids the applications of math and science in real life and that it's not boring," Jawa says. "They don't have to know that they're learning. That's the best part - it should be fun and engaging."
And who wouldn't have fun when math and science come in the form of a LEGO robot?
"It's like playing with Transformers," says Barfield Elementary School teacher Ernesto de Santiago. "It creates so much interest, and I can see their eyes light up."
Every week, Jawa and his team of engineering undergraduates and volunteers visit de Santiago's fourth- and fifth-grade combination class to teach students to design, build and program their Mindstorms NXT robots. The 15-week curriculum incorporates math and science - but students aren't intimidated by it.
For one task in which the robots must autonomously travel exactly 5 feet, students had to calculate the wheel's circumference and determine how many rotations were needed. Without realizing it, they were doing geometry - multiplying ?? and the wheel diameter and converting feet to inches.
When they play with the robots' light and sound sensors, students learn a bit of physics. Fourth-grader Heidy Ibarra knows what sensors are: "The ultrasonic sensor says we're 25 to 30 centimeters away. So we'll do another move command." But she doesn't yet need to learn the scientific principles of bouncing sound waves - think sonar - to make her decision.
"They learn physics, but we don't say we're going to learn physics," Jawa explains. "We say we're going to learn about light sensors or ultrasonic sensors. They don't learn all the theory, but they learn how it works and the basic concepts."
Since 2007, faculty members from engineering and education have introduced elementary students to robotics education, whose principles reinforce everyday math and science lessons. The university hopes to develop a network of schools that will give students the option to participate in robotics from elementary through high school. Students will emerge with hands-on experience and technical skills that can help them succeed in college.
Cesar Larriva, associate professor of education, also trains classroom teachers so that their respective schools can develop sustainable robotics programs. "We're developing teachers so they can help other teachers learn to use robotics in their curriculum," he says. "We will move away gradually and they will become independent."
The university-school partnership is an investment on both ends: Faculty share their expertise, and the school invests in laptop computers, $400 robot kits and instruction time.
Barfield Principal Rosa Mendieta believes the program is producing positive results. Students who struggled with math are showing more initiative, and bright students who were losing interest are being challenged and staying focused, she says.
Denna artikel bara bekräftar det jag redan vet och arbetar för. Det känns skönt att samma vetskap finns i olika delar av världen.
/Ulrika
tisdag 11 maj 2010
Tänk vad en robothund kan göra mycket
Träffade i lördags ett barn som jag hade Lego Mindstorms med för ett år sedan. Hon mindes det fortfarande väldigt tydligt och pratade med mig om "hundens" (se bild ovan) sensorer och vad hon och hennes klass gjort med den. Hon utstrålade stor glädje när hon pratade om den. Den upplevelsen som hon delade med sig till mig gav verkligen nya krafter och gjorde mig mer bestämd om att detta som vi gör på vårt Robotteknik till skolbarn projekt som vi har på Örebro Universitet tillsammans med Robotdalen är enormt viktigt.
Jag lämnar även lite inspiration till er. Denna ska jag bygga imorgon =)
Bygginstruktioner här! Tack till NXT programs som lägger ut massor av Lego Mindstorms byggen och utmaningar till mig och dig.
/Ulrika
lördag 24 april 2010
Finland inspirerar
Legorobotarna utmanar elevernas kreativitet
NaturligtVis-projektet har varit en av de aktiva parterna i Svenskfinland gällande införandet av Lego Mindstorms NXT i skolmiljö. Ett exempel på den verksamheten är de kurser i robotprogrammering med Lego Mindstorm NXT. Konceptet med Mindstorms NXT innebär att man bygger robotar i lego och sedan programmerar dessa robotar att utföra olika uppgifter. NXT:n är en liten dator till vilken motorer och sensorer kopplas (bl.a. ljus-, ljud-, ultraljuds- (avstånds), och trycksensorer). Via programvara på en vanlig dator bestäms hur dessa motorer och sensorer ska reagera på information och vilka uppgifter roboten ska utföra.
Konceptet används i flera andra länder i den vanliga skolundervisningen eftersom byggandet och programmeringen stimulerar eleverna (och lärarna) inom ett brett område. Logik, matematik, dataprogrammering, kreativitet, upptäckarglädje, samarbetsförmåga, design och produktutveckling är några ord som lätt kan förknippas med Mindstorms NXT.
Tjoho! Finland är på rätt väg!För den som är mer nyfiken, följ denna länk
/Ulrika
torsdag 22 april 2010
Bon Jovis turne
Varje IRB 7600-robot är utrustad med en specialbyggd LED-skärm som väger runt 320 kg och består av 24 individuella delskärmar anordnade i ett rutsystem av sex kolumner och fyra rader. I-MAG (image magnification footage), vilket utgör cirka 85% av det som visas på skärmen under showen, förses med bildmaterial från ett stort antal kameror på och runt konsertarenan. Animationerna som förekommer växelvis med konsertbilderna i realtid är en kombination av den förprogrammerade 3D-grafiken och exakta, datoriserade responser på musikens taktslag i realtid.
Läs mer på ABBs hemsida
/Ulrika
onsdag 21 april 2010
Robot vs lejon
/Ulrika
onsdag 14 april 2010
Robotdammsugare
Har plockat bort den reklamfilmen från Irobot som låg här då jag blev irriterad på att den alltid gick igång då jag besökte sidan =)
/Ulrika
måndag 12 april 2010
Kodu programmering för barn, igen
Den som är Kodu intresserad kan se bl.a denna Kodu sida
/Ulrika
lördag 10 april 2010
Kända Cyborgs i fiktionens värld
En 'cyborg' är en cybernetisk organism, dvs en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar. Termen myntades 1960 av Manfred Clynes och Nathan Kline, i en artikel om möjligheten att avnända självreglerande människa-maskin-system vid rymdresor.Fiktiva cyborger beskrivs som indivder där syntetska kroppsdelar sammansmält med organisk vävnad.
Kända cyborgs är Terminator
The Terminator är namnet på ett antal identiska rollfigurer i Terminator-serien. The Terminator finns med i alla fyra filmerna och spelas av Arnold Schwarzenegger, men i Terminator Salvation används enbart gamla inspelningar av Schwarzenegger.
The Terminator är en robot eller cyborg av typen T-800 modell 101, ibland omnämnd som T-101. Likt de flesta Terminatorer har han människohud med ett skelett av metall. Han är massproducerad av det onda datorsystemet Skynet, och i varje film framträder om en ny kopia av honom.
Seven of Nine
Återfinns i Star Trek, Voyager. Hon är människa som assimilerades in i Borgkollektivet som 6-åring. Hon blev som vuxen en av de första borgerna som återgavs sin fria vilja och har därigenom kunnat återutveckla stora delar av sin identitet mycket tack vare kapten Janeways engagemang för henne. Hon blev sedermera en uppskattad besättningsmedlem på Voygager som bidrog starkt till detta skepps framgångsrika hemfärd genom all den kunskap som hon hade fått som Borg. Denna kunskap satte hon till användning främst genom att arbeta inom Voyagers astrometri-avdelning.
Wolverine
Wolverine (Logan) återfinns bl.a i X-men och är en mutant med djurskarpa sinnen, förbättrad fysisk kapacitet, utfällbara klor och en så kallad läkefaktor som hjälper honom att återhämta sig från nästan alla skador, sjukdomar och gift. Han är född i slutet av 1800-talet och vid dryga 100 års ålder ser han inte äldre ut än 30. En tid efter Andra Världskriget togs Logan av en grupp forskare ledda av Dr. Cornelius som en del av det sa kallade Weapon X-programmet. Cornelius uppgift var att hitta ett sätt att fästa den oförstörbara metallen adamantium i mänskliga benceller. Tack vare hans läkeförmåga kunde metallen fästas vid Logans skelett och han ”jobbade” mot sin vilja som lönnmördare åt Weapon X under ett antal år tills han slutligen lyckades fly. Under tiden i Weapon X sattes falska minnen in i Logans hjärna för att ta ifrån honom hans fria vilja och göra honom till den perfekta mördaren.
Robocop
Cyborg från filmen med samma namn. Filmen utspelar sig i ett framtida Detroit med extrem kriminalitet. Polismakten är inte anställd av staden utan av det privata företaget OCP (Omni Consumer Products). För att komma till rätta med brottsligheten lanserar OCP en ny lösning för brottsbekämpningen: en polisrobot som delvis består av en polis som skjutits under ett tjänsteuppdrag. OCP:s andreman vill dock att projektet ska misslyckas, och när den döde polismannens minnen börjar återkomma och han söker efter den brottsling som dödade honom, får vice-VD:n vatten på sin kvarn, och sätter lanserar sin version av robotpolis, ED-209.
Johnny Mnemonic
Cyborg från film med samma namn. Johnny Mnemonic är en kurir som transporterar viktig information mellan olika parter genom att informationen laddas ner i ett implantat som han har i huvudet. Denna gång får han information som dels är mycket värdefull, och därigenom medför att han blir en jagad, dels storleksmässigt är större än vad implantatet klarar av, vilket medför att han, om inget görs, dör. Baserad på en novell med samma namn skriven av William Gibson.
Darth Vader
Darth Vader är en rollfigur i filmerna om Stjärnornas krig. Han heter från början Anakin Skywalker, och är en lovande jedi, men tar sig namnet Darth Vader när han går över till den onde kejsaren Darth Sidious sida och själv blir en ond sithlord. Darth Vader är far till Luke Skywalker och Leia Organa. Kejsaren har byggt om Vader efter att han skadats allvarligt av flytande lava. Vader tvingades sedan att bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att överleva sedan han lämnats att dö i del tre av Star wars sagan.
General Grievous är en fiktiv karaktär i Star Wars sagan, Episod III.
General Grievous förekommer i Star Wars Episod III: Mörkrets hämnd och i den animerade serierna Star Wars: clone wars och The Clone Wars. Han är den separatistiska droidarméens ledare och har direkt kontakt med Darth Sidious. Grievous är en cyborg som har kvar sitt organiska hjärta, hjärna, ögon, lungor och maginnehåll dvs. inälvor och liknande.
Daleks är inte mänskliga cyborgs men principen är den samma. Förekommer i Doctor Who serien. Daleks är en utomjordisk ras av cyborg-mutanter som förekommer i ett flertal äventyr både i den klassiska och den nya serien. De har sett ungefär likadana ut sedan första gången de dök upp, i det andra Doctor Who-äventyret någonsin år 1963. Deras mål är att ta över universum och utrota alla andra livsformer, eftersom de anser sig själva vara den mest högtstående. De ser Doktorn som sin största fiende, eftersom han omintetgjort deras planer vid så många tillfällen. Det stora Tidskriget utkämpades mellan Daleks och Tidsherrarna, och resulterade i att båda folken antas vara helt tillintetgjorda. Daleks styrs av Davros är en makthungrig och besatt vetenskapsman från planeten Skaro, och den som genom genetiska experiment och cyborg-teknologi konstruerade de första Dalekerna, som ett vapen i det tusenåriga kriget mellan hans folk Kaleds (ett anagram på "Dalek") och deras fiende Thalerna. Davros var övertygad om att den organiska delen hos Dalekerna var den ultimata form som hans folk skulle utvecklats till under evolutionens gång, minus sådana "svagheter" som medkänsla, barmhärtighet och välvilja.
/Ulrika
söndag 4 april 2010
P4 är i ungefär samma längd som föregångaren, 160cm. Dock väger P4an mindre än P3an, endast 80kg. Den nya versionen har flexible midja som underlättar gång, "springande" och dansande.
Här får ni se gamla P3
och här nya P4
/Ulrika
fredag 2 april 2010
Glad robotkyckling påsk
Sedan finns ju den amerikanska "easter bunny" här i Mindsorms NXT version.
Bilden är från http://mynxt.matthiaspaulscholz.eu/robots/easterbunny/index.html Här finner du även bygginstruktionen samt en video som visar hur den fungerar.
/Ulrika